Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A levegő és a légnyomás

Állategészség védelem: A levegő és a légnyomás

A biológiai ágensek között kell megemlítenünk a különböző vírusokat, baktériumokat, gombákat, parazitákat stb., amelyek, mint élő szervezetek, képesek a szervezet megbetegítésére. Egyes baktériumok rendelkeznek exo- vagy endotoxin-termelő képességgel, az így létrejött fertőzést toxiko-infekciónak nevezzük.
A fizikai kórokok között számításba vehetők a mechanikai okok (húzás, nyomás, hajlítás, csavarás stb.), amelyek erőművi úton károsítanak, okoznak különféle traumákat. A magas vagy alacsony hőmérséklet is ártalmas lehet a szervezet számára. A magasabb hőmérséklet megalvasztja a sejtek fehérjéit vagy a vérplazmát, a vörösvértestek ilyenkor zsugorodnak és szétroncsolódnak. Ha a sejtek hőmérséklete kb. 50 °C-ra felmelegszik, a fehérjék megalvadnak (koaguláció). A hideg helyi hatása fagyásban jelentkezik, a vérerek idegi hatásra összeszűkülnek, az érintett terület érzéstelen és halványabb színű lesz. A sejtek károsodása csekély, mert az oxigénigényük ilyenkor alacsony. A felmelegedés után a vérerek tágulása nem egyszerre következik be, így a szövetek növekvő oxigénigénye nem elégíthető ki optimálisan, ezért a kialakuló hipoxia miatt számolni lehet bőrpírral, savós beszűrődéssel (ödémával), hólyagkéződéssel, esetleg elhalással mint következménnyel.
A levegő és a légnyomás fontos tényező lehet a betegség előfordulásában. A levegő oxigénhiánya vagy a szén-dioxid-koncentrációjának megemelkedése légzési nehézséget okozhat, a fulladás (pl. állatszállításkor) azonban a szén-dioxid 10-12%-os töménysége esetén fordul elő. A levegő egyéb gáz szennyeződései (CO, SH3 stb.) is ártalmasak lehetnek az állatok egészségére. A légnyomás változása szoros összefüggést mutat az időjárási frontok vonulásával, egyéb tényezők (hőmérséklet, szél, csapadék) érvényesülésével, ezek együttesen és hirtelen változással hatnak a szervezetre.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás