Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: Az alkalmazkodás (akkomodáció, akklimatizáció, adaptáció)

Állategészség védelem: Az alkalmazkodás (akkomodáció, akklimatizáció, adaptáció)

A szervi hajlamosság alapján ismeretes a lovak vastagbél-csavarodása, a remesebél felfüggesztésének anatómiai sajátossága pedig helyzetváltozást okozhat. Tüdőbeli hegek környékén, gyulladás következményeként, a terület csökkent ellenálló képessége miatt könnyen fejlődik ki ismételt gyulladásos folyamat.
Az egyedi hajlamosság részben öröklött, részben pedig a méhen belüli és/vagy kívüli élet során szerzett tulajdonságok függvénye, amelyek a külvilág ingereire átmenetileg vagy maradandóan keletkeznek. Az egyedi hajlamosságra jó példa a már korábban említett fakultatív patogén kórokozókkal szembeni, egy-egy szervezetet jellemző érzékenység. Ez a kóros hajlamosság a szervezet védekező mechanizmusait gátló külső károsító tényezőknek tulajdonítható, esetleg más természetű betegség vagy a kóros alkat okozza.
Az egyes betegségek megelőzésében fontos szerepet kap az immunitás és az allergia kérdéseinek ismerete. Mivel az élettani és általános toxikológiai ismeretek elsajátításakor ezeket a szempontokat oktatják, ezen a helyen eltekintünk a részletek kifejtésétől.
A folyamatosan változó külső környezeti viszonyokhoz a szervezet igyekszik hozzáigazítani belső viszonyait. Ezt a jelenséget nevezzük alkalmazkodásnak. Előfordul, hogy a külső változásokra a szervezet válasza rövid idejű, időszakos és visszafordítható, ilyenkor akkomodációról beszélünk. A külső hőmérséklet változásaira (csökkenés, növekedés) a szervezet hőközpontja működésbe lép és igyekszik az állat testhőmérsékletét a normális értéktartományon belül tartani.
Ha a szabályozó folyamat hosszabb ideig tart és esetleg állandósul is, akkor akklimatizációról beszélünk. Ez a jelenség játszódik le pl. a magaslati levegőre jutáskor: az oxigénhiányos levegőben légszomj alakul ki, majd a vörösvértestek száma megszaporodik, egyidejűleg javul a tüdő kapacitása is. Az alacsonyabb tengerszint feletti magasságban visszatér az eredeti állapot.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás