Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: Az élettér (bioszféra)

Állategészség védelem: Az élettér (bioszféra)

A jó, egészséges környezet megteremti annak a lehetőségét, hogy a termelést gazdaságosan és az állatállomány genetikai képességeinek minél teljesebb kihasználása mellett lehessen folytatni. Olyan állattartó létesítményeket és technológiákat kell alkalmazni, amelyek lehetővé teszik az állatok fertőzésmentes környezetben való tartását és elősegítik az állati termék közvetlen emberi fogyasztásra vagy élelmiszer-előállításra való alkalmasságát, továbbá amelyek nem veszélyeztetik az emberek és az állatok egészségét, nem károsítják a környezetet.
A bioszféra a földi életre alkalmas terület, a Föld felszínének vékony burka, amely a litoszféra (a Föld külső, szilárd öve) és az atmoszféra találkozásánál alakult ki. Kialakításában részt vesz az élővilág és maga az ember is.
Alkotórészei:
– a légkör (atmoszféra),
– a talaj (geoszféra),
– a víz (hidroszféra).
A mai, modern állattartó telepeken élő állatokat gyakorlatilag mesterséges, zárt környezetben tartják, ahol a genetikailag egyre nagyobb termelési teljesítményre képes egyedek egyre nagyobb érzékenységet mutatnak az élettér elemeivel szemben. ezek a területek mára már modernek és higiénikusak. A jellemző, megnövekedett neurohormonális labilitás együtt jár a reakciókészség csökkenésével. A talajművelés függvényében alakul az egyes takarmánynövények beltartalma, a takarmányozás és a tartási mód pedig befolyásolja az állatok vízigényét. Az említett tényezők magyarázatot adnak arra, hogy miért szükséges a bioszféra egyes alkotóelemeivel részletesebben foglalkozni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás