Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: Az időjárási frontok

Állategészség védelem: Az időjárási frontok

Az UV sugárzás behatolóképessége igen csekély, a bőr felső rétegeiben majdnem teljesen elnyelődnek, így tartós fotokémiai hatást tud kiváltani. Kezdetben bővérűség, majd – különösen pigmenthiányos állatokon – bőrgyulladás jelentkezik. Ismeretes az UV-sugarak hatására jelentkező pigmentáció, ami a melanin bőrben való fokozott megjelenését jelenti, továbbá az UV-sugarak fokozzák a szervezetben a vérképzést, az anyagcserét, a fagocitózist, továbbá növelik az ellenanyag-termelést.
A bőr érzékenysége a napsugárzással szemben fokozódik az úns fotodinamikus anyagok (pohánka, herefélék, lyukas levelű orbáncfű, borsos keserűfű, lucerna) jelenlétében. Ilyen esetben a nem pigmentált bőrfelületen bőrgyulladás alakul ki. E folyamat magyarázatául az szolgál, hogy a fotodinamikus anyagok a napsugárzásból adszorpcióval energiát kötnek meg, majd ezt a környezetnek továbbadva oxidációs folyamatokat indítanak meg a környezetükben. Az oxidált és így toxikussá vált fehérjék a vérérhálózatra hatnak, azokban gyulladásos folyamatokat indítanak meg.
Az időjárási frontok kialakulását a bennünket körülvevő levegőtömegben előforduló különböző tulajdonságú légtömegek összeütközése eredménye. A mérsékelt égöv alatt gyakran alakulnak ki időjárási frontok, amelyek a meteorológiai viszonyokat meghatározó tényezőkben jelentős változást okoznak, megterhelve ezzel az embereket és az állatokat. Az érzékeny egyedekben az ilyenkor egyidejűleg jelen lévő hajlamosító tényezők és a vegetatív idegrendszerre ható terhelés (frontátvonulás) hatására betegség keletkezhet.
Hazánkban a frontátvonulás mindennapos meteorológiai folyamat. A légtömegek vándorlásuk alkalmával találkoznak egymással. Magyarország felett leggyakrabban mérsékelt övi és szubtrópusi, valamint sarkvidéki légtömegek fordulnak elő.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás