Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A frontátvonulás

Állategészség védelem: A frontátvonulás

A frontátvonuláskor az időjárási viszonyok jelentősen átalakulnak. Megváltozik a szél iránya, sebessége, a levegő hőfoka, nyomása, fényelnyelése, szennyezettsége, ionizáltsága stb. az időjárási elemek egyidejű megváltozása hirtelen és jelentős mértékben következik be, ez a szervezetre különleges hatást gyakorol. A különböző származású légtömegeket az időjárási frontfelület választja el egymástól, itt a levegő fizikai tulajdonságai hirtelen és kifejezett változást mutatnak. A frontfelület és a felszín metszésvonala az időjárási front, a földfelszínhez viszonyított mozgása maga a frontátvonulás.
Az időjárási frontoknak több fajtája ismert. Fölsiklási vagy melegfrontnak nevezzük azt a jelenséget, amikor a meleg levegő lassan és egyenletesen, aktívan nyomul előre, a nála sűrűbb hideg levegőtömeg fölé siklik. Az emelkedő légmozgás egyenletes sebességű, nagy kiterjedésű, hatására nagy felhőtömeg keletkezik.
A hideg levegő esetenként lökésszerűen, ék alakzatban nyomul előre, ekkor keletkezik a betörési vagy hidegfront. Ilyenkor a gyorsabb mozgású hideg levegő szinte felfelé löki a melegebb légtömegeket a légkörbe, ennek hatására gomolyfelhők alakulnak ki, a felhőzet kiterjedése függőlegesen nagy, és megjelennek a zivatarfelhők.
A meleg és a hideg frontból, amelyek egymást követve vonulnak át egy terület felett, ún. okklúziós front jöhet létre. A frontpárok jelenségei egymást követve játszódnak le úgy, hogy egyik túlsúlyba jut a másik felett. Ezek alapján beszélhetünk felsiklási vagy betörési okklúzióról.
Esetenként a légtömegek tovahaladása megakad, ilyenkor a két, egymástól eltérő tulajdonságú légtömegnek megközelítően azonos a kinetikai energiája, kialakul a veszteglő front, amelyet tartós csapadéktartalom jellemez és több napon át is helyben maradhat.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás