Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A frontátvonulások kedvezőtlen hatásai

Állategészség védelem: A frontátvonulások kedvezőtlen hatásai

Közismert következmény, hogy a frontátvonulások alkalmával csökken a szellemi teljesítőképesség, a fennálló vérkeringési zavarok súlyosbodhatnak, csökken az ellenanyagok képződése, az allergiás reakciók felerősödhetnek. A frontátvonulásokkal hozható összefüggésbe a lovak ún. kólikás betegségének halmozódása, a sertésorbánc tömeges előfordulása is.
A melegfronti hatások gyakran néhány órával vagy egy-két nappal is megelőzik a front megérkezését. A melegfront hatására az állatok nyugtalanok lesznek, a vér pH-ja savas irányban eltolódik, acidózis jelentkezik, emelkedik a vérnyomás, a pajzsmirigybetegségek állapota rosszabbodik, a trombóziskészség fokozódik, egyes szervekben a vérzések előfordulása növekvő tendenciát jelez, nő a vérsejtsüllyedés, élénkül az anyagcsere, fokozott lesz a pajzsmirigy működése, nő a pulzus- és légzésszám, a reumás ízületekben, régi műtéti hegekben, gyógyult csonttörések helyén (csontheg, kallusz) fájdalomérzet alakul ki, csökken a görcshajlam, nő a reflexidő, az ingerküszöb viszont csökken. Az állatok nyugtalanok, ingerlékenyebbek, rúgósabbak, felüti fejét tojóházakban a kannibalizmus, a méhek támadókedve fokozódik.
A frontátvonulások kedvezőtlenül hatnak a szaporodóképességre is, romlik az odó minősége, ivarzási zavarok jelentkeznek, csökken a fogamzási arány, romlik a fedezési kedv. A vegetatív reakciókat a szimpatikus idegrendszer fokozott izgalma jellemzi.
Hidegfront esetén a vegetatív idegrendszer paraszimpatikus túlsúlya a jellemző, a szervezet reakciói a front elvonulása után jelentkeznek. A vérben alkalózis lép fel, csökken a fehérvérsejtek (leukociták), nő a limfociták száma, csökken a vérsüllyedés és a vérnyomás is, valamint a légzés- és pulzusszám, továbbá az anyagcsere. A hideg front betörésére fokozódik a görcskészség, gyakori ilyenkor a vese és az epehólyag megbetegedése, a vetélés (abortusz) és a lovak kólikás megbetegedése, csökken a tehenek ivarzása, felerősödhetnek az asztmatikus folyamatok.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás