Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: Elkülönített vágás

Állategészség védelem: Elkülönített vágás

Elkülönített vágás szükséges beteg, fertőzöttségre vagy betegségre gyanús, kényszervágásra utalt állat és technológiai selejtállat esetében. Ez a rendes vágástól térben és időben elkülönítve történik.
Zárt vágást kell elrendelni a bejelentési kötelezettség alá vont fertőző állatbetegségek (Az állategészségügyről szóló 1995. évi XCI. törvény és végrehajtási rendelete: Állategészségügyi Szabályzat) miatt, a meghatározott állatállományt az illetékes minisztérium által kijelölt vágóhídon, meghatározott és elrendelt technológia szerint kell levágni. Ekkor a vágóhídon más állatok levágása tilos!
Mintaküldés laboratóriumi vizsgálatra
Az Állat-egészségügyi Szabályzat értelmében különféle minták kerülhetnek laboratóriumi vizsgálatra: állatok hullái, hullarészei, szervei, vetélt magzatok és burkaik, testnedvek és váladékok, takarmány, ivóvíz, gyógyszerek, oltó- és kórjelző anyagok, fertőtlenítő szerek, méregnek vélt anyagok, méreggel szennyezett tárgyak, állati eredetű élelmiszer termékek, ipari nyersanyagok. Kórjelzés céljából csak állatorvos küldhet mintát laboratóriumi vizsgálatra. A mintavétel részletes előírásait is az előbb említett szabályzat tartalmazza. A minta küldését az állatorvos személyesen, futárral, csomagküldő szolgálattal vagy postán teljesítheti. A csomagolás és a kísérőirat elkészítésének szempontjait is az Állat-egészségügyi Szabályzat tartalmazza.
A laboratóriumi vizsgálati eredményeket azonnal továbbítják a beküldő állatorvos részére, aki a kórelőzményi, klinikai, kórbonctani adatokhoz illesztve azokat, meghatározhatja a pontos diagnózist (kórhatározást), majd annak alapján megkezdődhet a célzott gyógykezelés, valamint a további károk elhárítását szolgáló, megelőző intézkedések megtétele.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás