Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, az alombogár két hónapig közvetíti a betegséget. A betegség elsősorban csirkeállományokat sújt, de pulykák vírusrezervoár szerepét is kimutatták.
A kórokozó szájon át jut be a szervezetbe, de aerogén fertőzési mód sem zárható ki. A vírus elsősorban három-hat hetes csirkéket betegít meg.
Kórfejlődés. A bejutást követően a vírus a bélcsatorna makrofágjaiban és limfoid sejtjeiben szaporodik el, innen a májba jut, majd a limfoid sejteket károsítja. A vírus támadási pontja a bursa Fabricii. Ennek következtében súlyos immunszuppresszió, immundeficiens állapot alakul ki a fertőzött egyedekben.
Tünetek. A lappangási idő három-hat hetes állományokban két-három nap. A tünetek kialakulása függ az életkortól, a vírus virulenciájától, a csibék immunállapotától. A fertőzött egyedek bágyadtak, étvágytalanok, vízszerű hasmenésük van. Nehezen mozognak, reszketnek, a fejfüggelékek anaemiásak, majd cianotikusak, exszikkózis tünetei -jelentkeznek.
A kacsa vírus okozta májgyulladása
Kóroktan. A kiváltó enterovírus meglehetősen ellenálló a környezeti hatásokkal szemben, s döntően bélsár útján, az alom és/vagy az ivóvíz fertőződése miatt, szájon át kerül a fogékony, fiatal kacsák szervezetébe. Elsősorban a naposkacsa-állományok tömeges megbetegedését és akár 90%-os elhullását idézi elő, egy-két hét leforgása alatt. A járvány elhúzódásában gyakran a Salmonella typhimurium-fertőzés játszik nagy szerepet. A lappangási idő kettő-négy nap (ez azonban túlheveny fertőződés esetén akár órákra is csőkkenthet).
Tünetek. Jellegzetes az állatok hátraszegett fejjel való, nehézkes mozgása, majd mellcsonton való fekvése. Később görcsök és elhullás jelentkezik. Előfordulhat azonban. különösen 10 napnál fiatalabb kacsák esetében, hogy az állatok észrevehető klinikai tünetek nélkül néhány óra alatt elhullanak. A boncolás során a megnagyobbodott máj okkersárga színű, s burka alatt, valamint metszéslapján üveg gombostűfej nagyságú vérzések helyeződnek. Túlheveny esetekben az ugyancsak vérzésekben gazdag máj elfajulását (disztrófiáját) észlelhetjük.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Tigris

A tigris a legnagyobb élő macskaféle. Az oroszlánok 18o kg körüli súlyához képest akár 31o …

Hozzászólás