Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: Nokardia-tőgygyulladás

Állategészség védelem: Nokardia-tőgygyulladás

A betegéget a Nocardia asteroides nevű kórokozó váltja ki szarvasmarhán. A fertőzésre több lehetőség is nyílik: galaktogén, hematogén és perkután módon is, prediszpozíciós tényezők fennállásakor. A granulómás jellegű, heveny vagy idült (60%) tőgygyulladáskor a granulumok, a csomók kitöltik a mirgylebenykéket, és produktív-exszudatívgennyesedéses gyulladásos folyamatok alapját képezik. A granulumok később elhalhatnak, elfolyósodásuk után gyulladásos kötőszövet-sarjadzás figyelhető meg. A tejutakban képződő gennyes váladék elzárja azokat, gyakorta kisebb-nagyobb tágulatok (kaverna) jönnek létre.
A klinikai tünetek jellegzetessége – a heveny vagy idült formától függően – a tőgynegyedek két-háromszorosra való növekedése. A szerv kemény tapintatú. Heveny formában rossz általános állapot mellett láz és fájdalom jelentkezik, az állat alig tud felállni. Romlik a kondíciója, csökken a tejtermelés, a tőgy feletti nyirokcsomó megnagyobbodik.
A betegség gyógykezelése heveny esetben szulfonamidokkal megkísérelhető, de csupán időleges javulás várható, így az állat kényszervágását kell javasolni. Ez a tőgygyulladás gyakorlatilag nem gyógyítható.
A tőgy mikobakteriózisa
A tőgy megbetegedését szarvasmarhán a Mycobacterium bovis mellett egyéb mikobaktériumok is okozhatják, így a Mycobacterium smegmatis, a Mycobacterium fortuitum, a Mycobacterium phlei, és a Mycobacterium avium. A tőgy üregrendszerében látens módon lévő baktériumok heveny vagy idült kórformát alakíthatnak ki a tőgy ellenálló képességének függvényében, amit hajlamosító tényezők jelentősen befolyásolnak.
A heveny megbetegedés (1-2%) klinikai tünetei között rohamos tejcsökkenés, a tőgyben előrehaladó kötőszövet-szaporodás (terimenövekedés, kemény tapintat) látható. A két-három hétig tartó idült formára is jellemző a progrediáló fibrózis, amely irreverzíbilis folyamat.
Gyógykezelés gyakorlatilag nincs, így a megelőzés lehetőségeivel lehet csupán élni: a tőgyfertőzés elkerülése, a látensen fertőzött egyedek eltávolítása, majd ezt követő alapos fertőtlenítés szükséges.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás