Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A kötőszövetes váz gyulladása

Állategészség védelem: A kötőszövetes váz gyulladása

A tőgy mirigyes állománya közötti kötőszövetre (intersticium) terjedő gyulladást Lysteria monocytogenes vagy Brucella abortus okozza. Ekkor az érintett tőgynegyed megduzzad, majd fokozatosan kemény tapintatúvá válik. A tej minősége látszólag normális, mennyisége fokozatosan csökken.
A kórforma gyógyítása az alapbetegségtől, vagyis a hurutos vagy mirigyes tőgygyulladás eredményes kezelésétől függ, hiszen ez a kórforma az említettekhez társul.
Granulómaképződéssel járó tőgygyulladás
A különböző kóroki tényezők hatására a tőgy jellegzetes gyulladása alakul ki, ami granulómaképződést jelent. A granulóma az aktív mezenchima (embrionális kötőszövet vagy alapszövet, amelyből a többi kötőszövetféleség kialakul) gócos jellegű, gyulladásos sarjadzása révén keletkezett növedék.
Gümőkóros eredetű tőgygyulladás
A betegség gyakorlatilag a Mycobacterium bovis hematogén fertőzése után jelentkezik szarvasmarhán, és az immunállapot függvényében láthatók a jellegzetességek.
A miliáris gümőkóros tőgygyulladás heveny bakteriémia nyomán keletkezik, az alveolusok közötti, interalveoláris kötőszövetes sövényekben. Az itt fejlődő granulumok, csomócskák felismerése nem könnyű a működő tőgynegyedben. A diagnosztizálás jóval eredményesebb, ha a gümőkóros eredetű csomók a tőgyhöz tartozó nyirokcsomókban is megjelennek. Idült folyamat esetén a kisebb-nagyobb csomók összeolvadnak, később ezeket megvastagodott, elmeszesedett kötőszöveti tok veszi körbe.
A lobuláris-infiltratív gümőkóros tőgygyulladás során keletkező csomók intralobulárisan helyeződnek, a tuberkulumok nyomása miatt a mirigylebenykék elpusztulnak, elsorvadnak, helyüket gyulladásos szövet tölti ki. Az összeolvadó gócok ökölnyi méretűek is lehetnek. A baktériumok gyakran betörnek a tőgy üregrendszerébe, a tejutakba, így a folyamat intrakanalikulárisan terjed, a baktériumok a külvilágra, a környezetbe kerülnek. A tőgy feletti nyirokcsomó megnagyobbodik, benne elszórtan apró granulumok képződnek, ezeket azonban nem lehet kézzel tapintani.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás