Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A tőgy ödémásodása

Állategészség védelem: A tőgy ödémásodása

A tőgy elhalása esetén magas láz, remegés, elesettség, étvágytalanság tapasztalható, leáll a kérődzés, könnyfolyás, erős hasmenés jelentkezik. A tőgy ödémásan megduzzad, kékesvörös színű, meleg és fájdalmas lesz. A tőgy fölötti nyirokcsomó duzzadt és fájdalmas tapintatú, csökken a tejelválasztás, a beteg negyedből vörhenyes, bűzös váladék ürül. Az állat vagy a beteg tőgyrészlet elpusztulhat vagy az elhalt rész tartalma tályogként viselkedve kiürül a bimbónyíláson vagy a bőr felé vezető sipolyon át.
A gyógykezelés általános elve: elkülönítés és azonnali antibiotikum-, szulfonamidkezelés, oxitocinadagolás utáni alapos kifejés, gyulladáscsillapítás, elektrolitpótlás.
Megjegyzésként elmondható, hogy szarvasmarhán a Mycoplasma bovis és a Mycoplasma bovigenitalium okozta kórforma általában hevenyen zajlik le. Az előbbi kórokozó esetén a betegség prognózisa nem kedvező a súlyos szöveti elváltozások miatt. A Mp. bovigenitalium esetén 3-4 hét múlva öngyógyulás következhet be, de a tejtermelés csak a következő laktációban éri el a korábbi mértéket. Az antibiotikumterápia a gyakorlati tapasztalatok szerint in vivo hatástalan.
A juhokon akoljárványként jelentkező, a Staphylococcus aureus okozta tőgygyulladás súlyos általános tünetek mellett ismeretes. Számos esetben az állat elhullik vagy az egyik tőgyfél elhalása következik be, különösen Fusobacterium necrophorum-fertőzéskor. A beteg állat elkülönítése után antibiotikum- és/vagy szulfonamidszármazékok adása indokolt.
A kocák tejmirigygyulladásában az E. coli és a Fusobacterium necrophorum szerepel kóroki tényezőként, amihez sokszor gennykeltő baktériumok is társulnak. Szoptatáskor a malacok elhullásakor lép fel, tejpangás következményeként. A Fb. necrophorum a szoptatáson kívüli időszakban okoz gyulladást. A gennyesedési szővődményből tályogok képződnek. A beteg kocát elkülönítik, antibiotikum- és/vagy szulfonamidkezelést alkalmaznak. Az alomban lévő malacokat a fertőzésveszély miatt másik anyához ne helyezzük át! A beteg tejmirigyek gyakori kifejése indokolt, bár ez koca esetében nem könnyű feladat.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás