Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: Oldható grittek

Állategészség védelem: Oldható grittek

Puha állagúak
Tengeri kagylóhéj 0,25-5,00 mm átmérőjű zúzaléka. Lelőhelye: Sopron környéki bányák. Felhasználását rendeletben ez ideig nem korlátozták.
Puha, önporló mészkő 0,25-5,00 mm átmérőjű, osztályozott őrleménye. Lelőhelye: Gyulakeszi. Előállítása és forgalomba hozatala akadályba nem ütközik.
Gejzíres eredetű, önporló dolomit 0,25-5,00 mm átmérőjű, osztályozott frakciója. Lelőhelye: Csókakő. Előállítását, forgalomba hozatalát a Mezőgazdasági Minősítő Intézet engedélyezte.
Kemény állagúak
Mészkő, kalcit, márvány, aragonit, üledékes dolomit 0,25-5,00 mm átmérőjű zúzaléka. A kemény állagú (kalciumot és magnéziumot tartalmazó) oldható gritt előállítása és forgalomba hozatala hazánkban széles körben nem terjedt el.
Az átmérő alapján megkülönböztetünk 0,25-1, 1, 2, 3, 4 és 5 mm átmérőjű grittet. Az előállítási lehetőségek és a felvehető méretek alapján a kereskedelem kicsi, közepes és nagyméretű grittet forgalmaz.
A kisméretű gritt 0,25-2,00 mm átmérőjű, 1-21 napos csirke, pulyka, gyöngyös, 1-50 napos liba, 1-40 napos kacsa, életkortól függetlenül a galamb, a japán fürj és a díszállatok takarmányozásában ajánlott.
A közepes méretű 0,25-3,00 mm átmérőjű, 21-56 napos csirke és pulyka takarmányozásában javasolt.
A nagyméretű 0,25-5,00 mm átmérőjű; a növendék csirke, tojótyúk, 56 naposnál idősebb pulyka, 21 naposnál idősebb gyöngyös, 40 napnál idősebb kacsa és liba takarmányához adagoljuk.
A gritt méreteit és az állatok életkorát minden körülmények között nem lehet meghatározni. Úgy járunk el helyesen, ha a javasolt méretekből a fogyasztást az állatok természetes válogatóképességére bízzuk.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás