Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A zúzógyomor sorvadása és az oldhatatlan grittek

Állategészség védelem: A zúzógyomor sorvadása és az oldhatatlan grittek

A takarmányt az emlősállatokban a fogak, a madarakban a zúzógyomor erőteljes összehúzódása aprítja. Az aprításhoz a természetes körülmények között kavics szükséges. A kavics hiányában csökken a tápanyagok feltárása, romlik a tápanyagok kihasználása, csökken a tömeggyarapodás és takarmányértékesülés. Bizonyos esetekben tömegméretű megbetegedéssel is találkozhatunk.
A veszteség csökkentésére javasolják, hogy az állatok takarmányát a termelési környezetben is grittel egészítsék ki. A gritt alkalmazásának előnyei: növeli a zúzógyomor őrlőképességét, fokozza a bélcsatorna mozgását (perisztaltikáját), hozzájárul az állatok egyenletes kalcium- és magnéziumellátásához.
Megkülönböztetünk oldhatatlan és kalciumtartalmú oldható, kemény vagy puha grittet.
Oldhatlan grittek.• kavics, homok, gránit, bazalt, andezit, dácit, permi vöröskő, kvarc, kvarcit kőzet eredetűek.
Az oldható grittek kőzet-alapanyagai lehetnek:
– puha állagúak: tengeri kagylóhéj, osztrigahéj, puha mészkő (Nemesgulács), csó
kakői (Alsópáhok) triászkori önporló dolomit,
– kemény állagúak: mészkő, kalcit, márvány, aragonit, üledékes dolomit.
Oldhatatlan grittek
A kistermelők gyakorlatában elérhető oldhatatlan grittek a következők:
Kavics: 2-5 mm átmérőjű, rázószitával osztályozott, víz által görgetett, sima felületű, legömbölyödött kőzettörmelék. Anyaga a vízgyűjtő terület kőzeteinek megfelelően változatos. A kistermelők többnyire a fehér, sárga, barna, rózsaszín vagy fekete kvarckavicsot vásárolhatják meg. Ritkábban lehet találkozni vörös vagy fekete színű andezitkaviccsal. Néhol találunk gránit- vagy bazaltkavicsot is. Takarmányozási célú alkalmazása ősi módon alakult ki, nem korlátozott.
Homok: 0,25-2,00 mm átmérőjű, laza, finom, osztályozott törmelék. A homok akkor keletkezik, ha a kavicsot, a kőzetdarát, a murvát a víz vagy szél tovább mozgatja. A homok fő ásványa a vas-oxid és a mangán-oxid által színezett kvarc. A vízgyűjtő terület kőzeteinek megfelelően a homokban találhatunk túlnyomóan földpátot, opált, amfitot, gránitot, limonitot, magnetitot, andezitet vagy gránitot. Ősi tapasztalatok alapján takarmányozási célú használata ez ideig nem korlátozott.
Kőzetzúzalék: 0,25-5,00 mm átmérőjű gránit, bazalt, andezit, dácit, permi vöröskő, kvarc vagy kvarcit őrleménye. Ezeket a zúzalékokat hazánkban ez ideig előállításra és forgalomba hozatalra nem engedélyezték.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás