Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A gyomor- és bélgyulladás (gastroenteritis)

Állategészség védelem: A gyomor- és bélgyulladás (gastroenteritis)

A gyomor- és bélgyulladás a nagyüzemi gazdaságok, főleg a fiatal állatok közötti, nagy veszteséget okozó, jellegzetes betegsége. Az ellenálló képesség általános csökkenése esetén baktériumok, vírusok, paraziták, gombatoxinok, kémiai eredetű kórokok stb. hatására azonban idősebb állományokban is gyakran előfordul szórványosan vagy állomány szinten.
Minthogy a gyomor, valamint a vékony- és vastagbél gyulladását a gyakorlatban nem lehet elkülöníteni, ezért a kórformát indokolt egységesen tárgyalni.
Kóroktan. A gyomor- és bélgyulladást kiváltó tényezők között leggyakrabban a fizikai, a kémiai okok, a vírusok, a baktériumok és a paraziták okozta ártalmak szerepelnek.
Fizikai hatások: a durva rostú, elöregedett, forró, jeges, viszonylag sok földet, homokot és egyéb testidegen anyagot tartalmazó takarmányféleségek. Fogrendellenességek, túlzottan mohó takarmányfogyasztás, rendszertelen etetési idő is hajlamosít erre a betegségre.
Kémiai kórokok: edző hatású növényvédő szerekkel (arzén, réz, higany stb.) szennyezett takarmányféleségek, műtrágya, penészes takarmányban termelődött toxinok, túladagolt gyógyszerek, takarmánykiegészítők, erjedésben lévő takarmányféleségek, mérgező növények stb.
Számos vírusos betegség, pl. a malacok vírusos hasmenése (TGE), a sertéspestis, a szarvasmarha vírusos hasmenése (VD) stb. és a baktériumos betegségek közül minden állatfajban a kólibacillózis, a sztreptokokkózis, a szalmonellózis (paratífusz) stb. kísérő tünete a gyomor- és bélgyulladás.
A paraziták közül véglények és férgek okoznak gyomor- és bélgyulladást.
Tünetek. A heveny gyomorhurut, illetve -gyulladás étvágytalansággal és a legtöbb állatban (sertés, kutya, macska) gyakori hányással kezdődik. A ló, a sertés és a macska sokat ásítozik, a lovak és a sertések nyála csurog, kólikás hasi fájdalmak (ló) jelentkeznek. Később a bélhurut tünetei kerülnek előtérbe. A heveny bélhurutnál e tünetek elmosódnak, és a kórképet a hasmenés korai megjelenése vezeti be.
A gyomor- és bélgyulladás általános tünete a súlyos fokú hasmenés. Az ürülék lehet nyálkás, véres, esetleg fibrincafatokat tartalmazhat. Idült esetben az állatok lesoványodnak, folyamatosan híg bélsarat ürítenek, amely a végbél környékét erőteljesen szennyezi.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás