Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: Idegen testek az előgyomorban(reticulo-peritonitis traumatica perforativa)

Állategészség védelem: Idegen testek az előgyomorban(reticulo-peritonitis traumatica perforativa)

A felnőtt szarvasmarhák takarmánnyal gyakran vesznek fel különböző testidegen tárgyakat (drót, szeg, vasforgács, lemezdarabok, fémdarabok stb.). Ezek nagyobb fajsúlyuknál fogva a recésbe kerülnek, innen a kérődzés alkalmával sem mozdulnak el. A hegyes tárgyak az előgyomor erőteljes összehúzódására a recés falába fúródnak, és körülírt hashártyagyulladást okoznak.
Tünetek. A betegség tünetei lassan alakulnak ki. Az állat minden előzmény nélkül hirtelen étvágytalanná válik, renyhén és ritkán kérődzik, a tejtermelés mértéke feltűnően csökken.
Körülírt, heveny átfúródásos recésgyomor-hashártyagyulladás esetén az állat jellegzetesen kifordított könyökkel, enyhén ívelt háttal, lefelé tartott fejjel áll. A légzés szapora, felületes. Az állat nem szívesen fekszik le, lefekvéskor, felkeléskor vagy a testhelyzet egyéb változásakor nyög. A bendőmozgás ritkul, a felfúvódás gyakori.
A betegséget rosszabbodás (heveny szívburokgyulladás) vagy átmeneti javulás kíséri. Az ürülék száraz, tömör összeállású, a normálisnál sötétebb színű, rosszul emésztett. Súlyos fokú intoxikáció (májgyulladás) esetén feltűnően bűzös, csillapíthatatlan hasmenés is jelentkezhet.
Gyógykezelés. A következő három lehetőséget mérlegelhetjük: a kényszervágást, a műtétet és belgyógyászati (konzervatív) kezelést. A kényszervágatást indokolja az elhullás előtti állapot. A műtét a szövődményektől mentes esetben a betegség oktani gyógykezelését jelenti. Belgyógyászati (konzervatív) kezelés: a fémtárgyak vértelen úton való kiemelése a recés gyomorból, mágneses szondával.
Megelőzés. A megelőzés feladata a hegyes fémtárgyak takarmányba kerülésének megakadályozása. Ezt szolgálja a takarmány-előkészítő gépek (szecskavágó, silózó, bálázó, daráló, keverő) stabil elektromágnesekkel való felszerelése.
Általános tapasztalat, hogy a keveréktakarmányból a mágnesezhető tárgyakat az elektromágnes ugyan összeszedi, de a szálas takarmányokból kiválasztani nem tudja. Előnyösnek tűnik az emészthető bálázózsineg alkalmazása. (Az emészthetetlen zsineg a bendőben hatalmas zsinegbezoárok képződését teszi lehetővé!) Az utóbbi időben különösen jó eredményeket értek el a lenyeletett, recés gyomorban maradó állandó mágnessel. Az tapasztalható, hogy a mágneses test a recés gyomorban a mágnesezhető fémeket összeszedi és visszatartja. A nem mágnesezhető tárgyak (réz, alumínium, kemény és hegyes fa stb.) traumatikus veszélye azonban még továbbra is fennáll. Ezért alapvetően törekednünk kell arra, hogy a takarmány idegen tárgyaktól mentes legyen.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás