Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A bendő szúrcsapolása

Állategészség védelem: A bendő szúrcsapolása

Életveszélyben a bendő szúrcsapolása is alkalmazható. A szúrcsapolásra 15-20 cm hosszú, 9×3 mm-es, ovális keresztmetszetű, becsiszolt tőrrel ellátott trokárt használjunk. A beszúrás biztonságos helye a kérődzőkön baloldalt, a horpasz felett, az utolsó borda mögött háromujjnyira, az ágyékcsigolyák harántnyúlványaitól tenyérnyi szélességben van. A szúrcsapot határozott mozdulattal, a tőrrel együtt a jobb könyököt megcélozva, lapos tenyérrel üssük át a hasfalon. A trokár üregének nagyobb átmérője a gerincoszlopra merőleges legyen. A trokár a hasfalon és a feszülő bendőfalon könnyen áthatol. A szúrcsapból a tőrt úgy húzzuk ki, hogy közben a hüvelyt a gáztermelődés megszűnéséig rögzítjük. Habos erjedés esetén 15-30 ml habzásgátló folyadék befecskendésével (szúrcsapon át) siettessük a gáz és a szilárd-folyékony fázis szétválását. Az elsősegély után az állatok és a seb állatorvosi ellátásáról gondoskodjunk.
Az előgyomor felfúvódásának megelőzése.
A felfúvódás megelőzhető azzal, hogy az erre hajlamosító takarmányféleségeket 15-20%-ban szénával vagy szalmával keverten („rázottan”) etetjük. A zöldtakarmányt tartalmazó széna- és szalmakeverékre is csak 4-5 nap alatt, fokozatosan térjünk át. A keveréktakarmányban felhasznált lucernaliszt vagy herefélék őrleménye a 30-35%-ot ne haladja meg, és az állatok ezenkívül egyedenként és naponta még legalább 3-4 kg szénát vagy szalmát is fogyaszthassanak.
A felfúvódásra hajlamosító legelőn (lucerna, herefélék, saláta stb.) eső után, csapadékos időszakban vagy nagy harmatot követően ne legeltessünk (a fokozott mennyiségű víz, a szaponin miatt).
A szakaszos legeltetés kedvező a megelőzés szempontjából, mert az állatok a zöld növényzet lassú, nyugodt elfogyasztására kényszerülnek. A legtöbb felfúvódás a tilosban való vagy hajtatott legeltetés alkalmával fordul elő. Hasznos gyakorlat az is, hogy a legelőre való kihajtás előtt az állatokat szénával vagy szalmával „félhasra jóllakatják”. Behajtást követően közvetlenül itatni nem szabad.
A veszteségek csökkentése végett a juh- és szarvasmarhatelepeken a„bendőszondát”, a nyelőcsőszondát, a szájterpesztőt és a habzásgátló készítményeket hozzáférhető helyen kell tárolni. A gyors elsősegélynyújtással tetemes kár előzhető meg!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás