Kezdőlap / Állatok / Állategészségvédelem: Alkati kérdés a betegségek ellen

Állategészségvédelem: Alkati kérdés a betegségek ellen

Az alkat részben öröklött tényezőkön alapszik, azonban az élő szervezet további fejlődésének ezek csupán kezdeti alapját képezik. Az élet során az egyes szervek, szervrendszerek működésük minőségi és mennyiségi eltérése következtében a többihez viszonyítva erőteljesebben vagy éppen gyengébben fejlődnek. Ez okozza azt a jelenséget, hogy az életkor előrehaladásával ugyanaz a szervezet a környezeti ingerekre másként reagál, mint korábban. A külvilág ingerei között említhető meg a klíma, a táplálék, a felnevelés a módja, a munka, az egyes szervek különböző mértékű igénybevétele, az élő kórokozók támadása. Mindezek hatásaként az alkat az élet folyamán bizonyos mértékig megváltozik.
Az alkat tudatos és tervszerű beavatkozással megváltoztatható. Ez történik pl. akkor, amikor aktív immunizálással próbáljuk az állatot megvédeni bizonyos fertőző betegségekkel szemben.
Az állatok alkati különbözősége magyarázatul szolgálhat az ún. diszpozíciós betegségekre. A környezetben lévő baktériumok a gyengébb alkatú állatokat képesek megbetegíteni, másokat nem. Bizonyos környezeti tényezők (állandó meleg- vagy hideghatás, nem kielégítő takarmányozás) hosszabb ideig hatva igénybe veszik az állatokat a teljesítőképességük határán túl is, ami átmenetileg megváltoztatja az alkati tulajdonságaikat.
Az így megterhelt szervezet már nem lesz képes kivédeni a baktériumok támadását, mert megbomlik a szervezet homeosztázisa (neurohormonális működés, ellenanyag-termelés, anyagforgalom stb.), csökken az ellenálló képesség, ennek következtében az ún. fakultatív patogén kórokozók időlegesen optimális körülmények közé kerülnek, ami a szervezet megbetegedéséhez vezet.
Az alkat reakcióit – a külvilág ingereire reagálva – a neurohormonális szabályozás irányítja. E szabályozás hatással van a szervezet, az anyagcsere teljesítményére, a szaporodási folyamatok ritmusára, továbbá más élettani folyamatok lezajlására. A megfelelő alkatot jellemzi a szervezet hosszú élettartama és kiegyensúlyozott teljesítménye.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás