Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Allergia, vagy nátha?

Allergia, vagy nátha?

A legtöbb embernek úgy alakul ki az allergiája, hogy észre sem veszi.
Egyik nap még csak egy kicsit szipog, másnap egy kicsit viszket a szeme meg folyik az orra. Aztán gyorsan elrohan a patikába, hogy enyhítse a tüneteket, mert meg van róla győződve, hogy náthás, „egy kicsit biztos meg fáztam” gondolja és eszébe sem jut, hogy utol érte az allergia! Pedig a pollen naptár figyelmeztet bennünket, hogy mikortól kell vigyázni. Februártól indul a mogyoró és az éger, márciusban már jön a juhar, a fűz, és meg sem áll addig, amíg meg nem jön újra a fagy. Ez az időszak az allergiások számára maga a pokol. Folyamatosan bedugult folyó orr, piros viszkető szem, és akkor még nem beszéltünk a ritkább tünetekről, mint a viszkető szájpadlás és a többi.
Sajnos minden tavasszal nő az allergiások száma, mára ott tartunk, hogy minden harmadik gyermek lesz allergiás felnőtt korára. Az okokat ismerjük, globális felmelegedés, mozgáshiány a fokozódó szmog, a dohányzás.
Mit tegyen az ember, ha a tünetei csak gyűlnek, viszket az orra a szeme, fáj a feje, nem tud koncentrálni, és még levegőt sem kap.
El kell dönteni, hogy valóban szénanátháról van-e szó?
Igen, ha barátai, ismerősei is hasonló tünetekről panaszkodnak.
Igen, ha az elmúlt években is voltak hasonló tünetei, és ráadásként mindig ugyanakkor kezdődnek.
Igen, ha a nátha mellé szemduzzanat, viszketés társul és muszáj dörzsölni őket.
Igen, ha állandóan tüsszög, és nem szelel az orrlyuk. Vagy ha mégis, akkor pedig állandóan fújni kell.
Igen, ha ezek a tünetek hetekig, hónapokig is eltartanak.
Nem, ha esetleg ezek mellé a tünetek mellé láz is társul.
Viszont azon túl, hogy esetleg mi saját magunk feltárjuk orrfolyásunk, tüsszögésünk valódi okát, még mindenképpen meg kell látogatnunk egy allergológust. Aki megfelelő körülmények között, nagy hozzáértéssel megállapítja, az allergiánk kiváltó okát, okait, valamint a megfelelő gyógyszert is felírja, tüneteink enyhítése érdekében.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Leave a Reply