Allergén E!

Egyre gyakoribb manapság az különböző adalékanyag, és tartósítószer allergia.
A következő anyagokkal találkozhatunk ételeinkben: benzoátok, szulfitok, fenitek és fenolok, nitritek, acetátok, hangyasav, aszkorbinsav, ecetsav, tejsav, bórsav- és ezt a felsorolást még folytathatnám a lap aljáig!
Manapság sajnos már ott tartunk, hogy amiről azt hisszük, hogy étel arról gyorsan kiderülhet, hogy csupa kemikália és adalék anyag. Cseppet sem egészséges, amellett, hogy rettentően rossz az emésztőrendszerünknek, mert rostszegények és tápanyagban sem dúskálnak, még allergizálnak is. Ezeket az adalékanyagokat, és tartósítószereket, viccesen néha E-vitaminoknak szoktuk nevezni, bár a vitaminokhoz leggyakrabban semmi közük. Csak hogy néhány E számot említsek:
(E 210-209)-benzoesav észerei a májban bomlanak le, ennek az anyagnak a felhalmozódása csalánkiütéshez, vagy asztmához vezethet.
(E 242) dimetil-dikarbonát, az-az hideg-csírátlanító. Ezt az anyagot italokhoz, teákhoz, gyümölcslevekhez adagolják, az ebből képződő metil-karbonát, felelősé tehető az allergiáért.
(E 280-283) propion savat és sóit több országban beszüntették már enyhe toxicitása miatt. Nálunk mégis használatban van még, a különböző tésztafélékben. (zsemle, kalács, félkész tészta stb…)
(E 284-285) bórosav és bórax, hatásai lehetnek ájulás, hasmenés. Ez az E szám a kaviár tartósítására szolgál.
A különböző egzotikus gyümölcsök penészedésének gátlására szolgáló anyagok (E 230 bifenil, E 231 fenil-fenol, E 232 nátrium-fenil-fenol, E 233 tiabendazol) felelősek a vesebántalmakért, súlyosabb esetben a hólyagrák kialakulásáért.
A felsorolásnak megint véget vetek, mert ha mindet leírnám, akkor egy könyv is betelhetne az E számok rendszerezésével, magyarázatával, és kockázati tényezőikkel.
Úgy gondolom e fenti, rövid felsorolás is elég ahhoz, hogy egyértelművé váljon számunkra, ezek az adalék, illetve tartósítószerek milyen élettani hatást eredményezhetnek, ha nem figyelünk oda a fogyasztásukra.
Ezek után elmondható, hogy az E számmal takart különböző vegyületek, nagyon komoly allergiákat is kiválthatnak az ember szervezetéből.
Persze ez korántsem azt jelenti, hogy ne együnk semmit, csak azt, hogy a vásárlások alatt, legyünk nagyon körültekintőek. Esetleg vigyünk magunkkal egy cetlit, ami a fontos E számok listáját tartalmazza. Ennyit talán megér, a saját és családunk egészsége!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás