Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergiák / Allergológiai vizsgálómódszerek

Allergológiai vizsgálómódszerek

Az allergiás betegségek azonosítására ma már szerencsére sokféle módszer létezik. A legfontosabb azonban mégis az, amit a beteg megfigyel, úgy menjen el az orvoshoz, hogy előtte gondolja át, pontosan mi is történt vele. Volt-e már korábban panasza? Milyen újdonság észlelhető környezetében? Vásárolt vagy kapott-e olyan új tárgyat, állatot, ruhacikket, élelmiszert, virágot, melyet korábban nem használt? Változtatott-e a környezetén? Volt-e hasonló tünete gyermekkorában vagy csecsemőkorában?
A válaszokkal a beteg sokat segíthet az allergológusnak. Gondoljuk csak bele: optimális esetben maximum fél óra áll az orvos rendelkezésére a vizsgálathoz.Ha a beteg felkészülten érkezik, az esetek egy részében szinte már a kikérdezés után eldönthető, mi okozza a panaszokat.
Természetesen sokszor olyan bonyolult összetett betegségről van szó, amely egyszeri beszélgetés alapján nem derül ki. Ezért van szükség arra, hogy az orvos alaposan kivizsgálja a beteget. A kikérdezés után a betegnél bőrpróbát végeznek, amelyet a szaknyelvben prick-tesztek neveznek. Ennek lényege az, hogy kis méretekben ugyanazt az allergiás reakciót idézik elő, amely a szervezetünkben lejátszódik. A különböző gyógyszergyárak igen gondos tisztító eljárással készítik el a különböző allergének vizes oldatát, amelyből a vizsgálat során a beteg alkarjára cseppentenek. Ezután prick-lándzsával enyhén megkarcolják a bőrt, tehát apró hámsérülést okozva utat nyitnak az allergénnek, hogy a bőrben találkozzon a immunglobulin E molekulákkal és a hízósejtekkel.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ételallergia

Az allergia görög eredetű szó. A régi görögök azon az elven voltak, hogy az allergiás …

Leave a Reply