Alvászavar

A felnőttek mintegy 90 százaléka 6-9 órát alszik naponta, többségük 7 és fél 8 órát.
Bár sok ember csak 6-7 órát alszik, közülük jó néhányan mutatják az álmosság tüneteit napközben, még ha maguk észre sem veszik. Alvászavarról akkor beszélünk, ha az alvásképtelenség károsodott nappali teljesítményt vagy túlzott álmosságot eredményez.
Inszomniának egy gyakori panaszt nevezünk, nevezetesen az alvás mennyiségével vagy minőségével való elégedetlenséget. Az, hogy valaki inszomniás-e vagy sem, szinte mindig szubjektív döntés eredménye. Az inszomnia legfurcsább vonása, hogy az emberek hajlamosak alváskiesésük idejének túlbecslésére. A gondot valószínűleg az okozza, hogy a felszínes vagy nyugtalan alvást ébrenlétnek érzékelik, vagy sokan valójában csak az ébren töltött időszakokra emlékeznek, és azért gondolják azt, hogy nem aludtak, mert az alvásról nincs emlékük.
Két viszonylag ritka, de súlyos alvászavar a kóros aluszékonyság (narkolepszia) és az alvási légzészavar (apnoé), melyek az alvás feletti kontroll zavarával jellemezhetők.
A narkolepsziás személy szinte bármikor elalhat, akár levélírás, autóvezetés vagy beszélgetés közben. E betegségben szenvedőknek visszatérő és ellenállhatatlan álmosságrohamaik vannak, és a leglehetetlenebb pillanatokban egyszerűen elalszanak. Súlyos esetekben ez naponta többször is előfordulhat, és néhány másodperctől akár 15-30 perc hosszúságig terjedő alvást is eredményezhet.
Körülbelül ezer emberből egy szenved súlyos narkolepsziában, de az enyhébb, fel nem ismert esetek száma sokkal magasabb.
Apnoé esetén az egyén légzése megállása alvás közben. A legtöbb embernek van néhány apnoés pillanata éjszakánként, de a súlyos alvásproblémákkal küzdő embernek egy éjszaka több száz is lehet. Minden apnoé esetén felébrednek, hogy visszaállítsák a légzést, de ezek az ébredések olyan rövidek, hogy ennek általában nincsenek is tudatában. Az eredmény az, hogy az apnoétól szenvedők napi több mint 12 órát töltenek ágyban, és még mindig annyira álmosak, hogy nappal nem képesek normális életvitelre, és még beszélgetés közben is elalszanak.
Az alvási légzészavar gyakori az idős embereknél. Az altatók azzal, hogy megnehezítik a felébredést, megnövelik a fulladásos időszakok hosszát, ami bizonyos esetekben végzetes lehet.
A fel nem ébredés valószínűleg az alvás közbeni halál egyik fő oka.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A gyerekkori hányásokról

A hányás a gyerekkor egyik leggyakoribb jelenség, amely számos betegség kísérő tünete lehet. A kiváltó …

Leave a Reply