Kezdőlap / Pénzügy / Államadósság Kezelő Központ

Államadósság Kezelő Központ

Az államadósság tulajdonképpen hitelviszonyon alapuló fizetési kötelezettség, és az államháztartás minden alrendszerét terheli.
Mivel a helyi önkormányzatok önállóan gazdálkodnak és kezelik a rendelkezésükre álló összegeket, így adósságaik kezeléséért is felelősek helyi szinten. Más alrendszerek, mint például az elkülönített állami pénzalapok, ugyan lehetőségük lenne arra, hogy hitelfelvevőként lépjenek fel, viszont forrásszükségleteiket az Államadósság Kezelő Központ biztosítja.
A központi költségvetés tartozásának nyilvántartása devizanem alapján történik, így beszélhetünk forint – és devizaadósságról.
Az államadósság finanszírozásának gyakorlati megvalósulásáért az ÁKK felelős. 1995- -ben hozták létre, 2001 óta működik részvénytársasági formában. Önálló jogi személyiségű részvénytársasági formában működő szervezet, mely bevételeit az éves költségvetési törvényben meghatározott díjból, saját vagyonának hasznosításából, valamint egyéb bevételekből szerzi. Ezekből történő gazdálkodással saját működési költségeit, és a jogszabályban meghatározott fizetési kötelezettségeit fedezi.
Egyszemélyes részvénytársaságként működik, részvényei forgalomképtelenek és névre szólóak.
A szervezet nyilvántartja folyamatosan a költségvetési hiányt. Aukciókat és jegyzéseket bonyolít, kézben tartja az állampapírpiac működését, képviseli az államot az adósság tekintetében, biztosítja az adósságok időbeni törlesztését. Az állampapírok értékesítése aukciókon történik. A kincstári takarékjegyek értékesítése folyamatos, bármikor hozzájuthatnak ehhez az állampapírhoz a befektetők.
Az Államadósság Kezelő Központ éves finanszírozási tervét a Kincstári Tanács hagyja jóvá. Ebben a tervben rögzítik az éves állampapír kibocsátások ütemezését, futamidejét, devizanemét.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Jegybanki függetlenség

A XX. században figyelhető meg az a tendencia, hogy a jegybankok függetlenné váltak, elősegítve ezzel …

Leave a Reply