Badacsony

Nagy forgalmú, természeti szépségekben, geológiai emlékekben, kultúrtörténeti vonatkozásban és nem utolsósorban nemzetközi hírű jó borokban bővelkedő üdülő és kirándulóhely.
A Balaton nyugati medencéje északi partvonalának központjában fekszik. Elsőrangú nevezetességű turisztikai terület, amely az utóbbi évek során korszerű idegenforgalmú intézményekkel gyarapodott.
„Badacsony” néven a jellegzetes koporsó alakú bazalthegy egészét és közvetlen környezetét értjük, amely két község, a hegy keleti lábánál települt Badacsonytomaj és a nyugati oldalon kiépült Badacsonytördemic község határához tartozik. Az üdülőkörzet központja a hegy déli, a tóba félszigetszerűen benyúló lábánál, Badacsony körül alakult ki. Itt van a hajóállomás is.
Badacsonynak, legkiválóbb magyar borvidékeinek egyike: kitűnő minőségű lávatalaj, a nagy víztükörtől is erősített napsugárzás, a hosszú, meleg száraz őszök, a hideg északi szelektől való védettség és a nemzedékeken át kialakult évszázados borászati kultusza a fő tényezői a badacsonyi borok nemes voltának. A hegy legismertebb borai: a szürkebarát, a kéknyelű, ezenkívül a zöldszilváni, az olaszrizling.
A badacsonyi bazalthegyet 1965-ben az Országos Természetvédelmi Hivatal védetté nyilvánította.
Kitűnően alkalmas ez a terület arra, hogy bemutassa a természet erőinek a földfelszín kialakulásában játszott szerepét. (Európa első bazaltból épült temploma a hagy aljában Badacsonytomajon látható)
Badacsony igazi, hasonlíthatatlan nevezetességű látnivalója azonban maga a Badacsony, a hegy.
Ez a kör alapú (11 km kerületű), fölfelé előbb lankásan, majd meredeken emelkedő,
438 m magasságú, jellegzetes „koporsó” alakú hegy a vulkanikus eredetű balatoni hegyek legtöbbet emlegetett példánya.
Mint valami roppant harang, emelkedik a Balaton közvetlen közelében, sőt déli oldalával félszigetként bele is nyúlik a tó medrébe.
Alsó részén látható a hajdani pannóniai beltenger agyag- és homoklerakodása.
Erre ömlött rá a vulkanikus kitörések során a vulkáni hamu, majd a láva, amely megszilárdulva, a legkülönfélébb geológiai alakzatokat hozta létre.
A leggyakoribb bazaltformáció az oszlop, helyenként 60-70 m magas oszlopok egész erdeje keretezi a hegy csonka-kúpját.
Geológiai, botanikai, zoológiai értékei, egyedülállóan szép tájbeli képének védelme miatt tájvédelmi körzetté nyilvánítottak és részben parkerdőnek is berendezték.
Turisztikai páratlan látványossága, még ma is sok turistát,(hazait és nemzetközit)vonz ide.
Kiépített turistautak, vendéglátó egységek várják a turistákat
A Balaton közelsége, a jó borok, fenséges táj mind -mind felejthetetlen emlékekkel ajándékozzák meg az ide látogatókat.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Angkor

A 9.- 15.század között, Kambodzsában, az akkor uralkodó khmer királyok, Angkorban építették fel fővárosaikat. Zömével …

Leave a Reply