Kezdőlap / Állatok / Madarak / Kookaburra

Kookaburra

A kookaburra Ausztrália igen jellegzetes madara, Tasmániába és Új-Guineába is betelepítették (latin nevén Dacelo novaeguinae).
Jellegzetes emberi kacagásra emlékeztető hangja már messziről feltűnik (innen származik a magyar Kacagó Jancsi elnevezése is, maga a kookaburra is hangutánzó szó, a widjauri eredetú guuguubarából származik) Többnyire hajnalban vagy kora este hallhatjuk.
Ezt a hangot leginkább udvarlási időszakban hallatja, Területét erősen védi, jellegzetes hangját erre is használja, sőt a madarak gyakran kórusban, együtt énekelnek (hármas vagy annál nagyobb csoportokban élnek).

A jégmadárfélék családjába tartozik, annak legnagyobb tagja, akár húsz évig is elélhet. Testtömege 350 gramm, testhossza 42 cm körüli.
Monogám természetű, egy életre választ párt. Fészkét többnyire fák odvába rakja, de előfordul, hogy termeszdomb belsejébe. A szaporodási időszakban, ami szeptembertől januárig tart, egy-öt tojást rak 24 órás időközönként. A fiókák 25 nap után kelnek ki.
Miután a kismadarak röpképessé váltak, még évekig a fészek közelében maradnak, és segítenek a következő fészekaljak felnevelésében. Ezek fiatal segítő madarak egyelőre nem szaporodnak, csak az idősebb pár.

Mint a legtöbb jégmadárfélének, a kacagó kookaburrának is nagy csőre van, ragadozó, de velük ellentétben nem halfogásra használja. Leginkább gyíkokat, békákat, rovarokat, kukacokat és kisebb testű kígyókat zsákmányol. Áldozatát vagy faághoz csapja, vagy pedig leejti a magasból, mielőtt megeszi, majd egészben lenyeli.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A török angóra macska

A török angóra viszont Ankarából származik és egyike a legrégebbi fajtáknak a világon. Ennek ellenére …

Hozzászólás