Kezdőlap / Állatok / Madarak / A papagáj otthona

A papagáj otthona

Ha már kiszemeltük leendőbeli papagájunkat, és már csak a megfelelő berendezés és kellékek hiányoznak, a legfontosabb, hogy kialakítsuk a papagáj kalitkáját, azaz otthonát. Amikor egy otthoni madár mellé viszünk haza egy másikat, fontos, hogy először tartsuk az újat egy külön ketrecben, vagyis karanténban. Ez idő alatt megfigyelhetjük, magunkhoz szoktathatjuk, valamint a társához is, és nem utolsósorban megbizonyosodhatunk arról, hogy nem beteg. Úgy szoktassuk a már otthon lévő társához, hogy először külön ketrecben megmutatjuk őket egymásnak, majd felügyelet mellett összeengedjük őket, de először a szobában, és úgy, hogy ha baj történik, közbe tudjunk lépni.
Amennyiben először viszünk haza papagájt, a legjobb, ha a kalitka méretéből a szabad helynek megfelelően a legnagyobbat válasszuk. Ne feledjük, soha nem gond, ha nagyobb a ketrec, sőt, inkább legyen nagyobb, mint kisebb. Ha nem tudunk megfelelő méretet vásárolni, legalább naponta egyszer-kétszer engedjük ki a szobába „nyújtózkodni” a madarat. Ekkor legyen minden ablak bezárva, inkább még a függönyöket is húzzuk be, és ügyeljünk rá, hogy semmi le legyen elől hagyva, ami kárt tehet a papagájban, vagy fordítva.
Az alapvető kalitka méretek a következők: ha egy hullámos papagájt szeretnénk tartani egyedül, szükségünk lesz egy 50x30x40 cm-es kalitkára, ha kettőt, akkor a méret duplázódik. Ez az alap méret papagáj típusonként csak nő (ettől kisebb egyáltalán ne legyen!)de alapvető fontosságú, hogy a madárka ki tudja benne nyújtóztatni a szárnyait, és ha nem is nagyokat repkedni, de legalább ugrálni tudjon.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A papagáj ismertetése

A papagájok az állatvilágban a legkönnyebben, és szinte mindenki számára felismerhető madarak. Jellegzetes két ismertetőjegyük …

Leave a Reply