Kezdőlap / Állatok / Hüllők / Leopárd gekkó

Leopárd gekkó

A leopárd gekkó manapság igen elterjedt hüllő. Kezdő terraristák, akár gyerekek számára is kifejezetten előnyös , hiszen viszonylag kis helyen is tartható, dekoratív, nem túl drága, szelíd, barátságos, hamar megszokják az emberi társaságot, és nem lépnek le olyan könnyen, mint a többi gekkóféle. Ugyanis a leopárd gekkónak nincsenek tapadókorongjai, helyette karmos ujjaik vannak. Ezen kívül, a faj elsődleges jellegzetessége a szemhéj megléte. Tehát a szem teljesen becsukható, és ez nagyobb védelmet jelent számukra. Nevüket természetesen a leopárdéhoz hasonló mintázatukról kapták, azonban ez csak kifejlett korukra alakul ki náluk, ezt körülbelül egy-két éves korukra érik el. A kisgekkókon sávszerű a mintázat, ami a vedlések során fokozatosan egyre kisebb foltokká, pöttyökké alakul át. Jellegzetes, zsíros farkuk a többi gyíkhoz hasonlóan könnyen letörik, majd újranő, de ezen már nem lesz olyan szép mintázat, mint az eredetin.
A kifejlett példányok elérhetik akár a 20 centimétert is azonban ez nem túl gyakori. A hímek nagyobbak, mint a nőstények. Legideálisabb a hasonló korban lévő és különböző nemű állatok tartása, ezzel elkerülhetjük a hímek közötti harcot, agressziót és a kannibalizmust is. A nagyobb állatok hajlamosak megenni kisebb fajtársaikat.
Éjszakai állatok, de ennek ellenére nem tartanak olyan szigorú éjszakai életmódot, mint társaik, ezért nappal is viszonylag aktívan viselkednek.
Fogságban egész hosszú életkort, akár 25 évet is elérhetnek. Ehhez persze megfelelő gondoskodás, törődés szükséges.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kecskebéka fejlődési rendellenességek

A kecskebékáknál felfedeztek fejlődési rendellenességeket, amelyek miatt már környezeti mérgezés hatására is gyanakodtak, onnan adódnak, …

Leave a Reply