Kezdőlap / Állatok / Madarak / Néhány érdekesség a papagájokról

Néhány érdekesség a papagájokról

Ahogy az emberek 60 százaléka, a madarak, de kifejezetten a papagájok is utálják a dohányfüstöt. Ami egyébként nemhogy az emberre, de egyik állatra nézve sem egészséges, ha dohányzunk a környezetében. A tanúságok szerint a papagájokat a cigarettafüst pedig különösképp megbetegítheti, légzőszervi hurutos megbetegedést okozhat a szervezetükben. Ugyancsak –ahogyan más lakásban kedvtelésből tartott állatnál is- káros a huzatos hely is, tehát a papagájunk elhelyezésénél ezt is vegyük figyelembe. Ettől is megbetegedhet a madárka tüdeje.
A lakásban tartott papagájok 50 százaléka szívesen néz tévét a gazdájával, míg a másik ötven százalékot kifejezetten idegesít, ingerel a villogó fény. Egyes papagájfajták imádnak ücsörögni a felszerelt fa rudacskán, és itt töltik majdnem az egész napjukat is akár. A legjobb, ha készen vesszük a madár kalitkáját, mert akkor a felszerelések 90 százalékát, amire szükségünk lesz a későbbiekben, megkapjuk tartozékként: ilyen pl. az ülőfa, itató, etető, stb. A kész kalitka azért is jobb, mert biztonságos, és nem tartalmaz káros anyagot a papagáj számára. (nem festett a rács, nem fából készült stb.)
Érdekesség, hogy a papagájok nagyon szeretik, ha időnként lespricceljük őket. Persze nem durván, csak pl. otthoni rugós spriccelős permetezővel, melybe langyos vizet öntünk. Általában hetente egyszer-kétszer tehetjük ezt meg, de nyáron akár gyakrabban is. Látni fogjuk a madáron, hogy mennyire tetszik neki, és az alapján tapasztaljuk ki. Egyes papagájok szeretnek teljesen elázni, ilyen például az ara, vagy egyes kakadu is. Még egy fontos tanács: a papagájok szeretik a fény, akár legyen természetes, vagy mesterséges, így a napi 12 óra fény a létszükségletük. Fontos, hogy ezt télen is biztosítsuk nekik, akár lámpafénnyel is.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fülesbagoly

Ki ne ismerné a kedves, bölcs fülesbaglyot? Gyakran szerepel a mesékben, így például megjelenik a …

Leave a Reply