Csodatévő ételek

Az elmúlt években egymást érik az újabbnál újabb gyógyhatású „anyagok” felfedezésérő szóló hírek, ami bizonyára nem kerülte el a téma iránt érdeklődők figyelmét sem.
A napvilágot látott kutatási eredmények azonban nem gyógyszerekre vonatkoznak, hanem arra próbálnak választ adni, hogyan segíthet például a zabpehely a szívbetegségek, a lazac az asztma tüneteinek enyhítésében, a földimogyoró a magas koleszterinszint csökkenésében, vagy a joghurt az ekcéma elleni harcban.
A „csodaszerek” tehát, úgy tűnik, a patika helyett elsősorban a konyhában kell keresnünk.
Megint egy újabb divathóbort, legyinthetnénk.
Csakhogy bizonyos élelmiszerek gyógyhatását már több ezer évvel ezelőtt jól ismerték. Hippokratész, a modern orvostudomány atyja össze is foglalta, melyek ezek, megemlítve többek között például a borban áztatott kenyeret és a főtt halat.
Üzenete azonban az évszázadok során feledésbe merült.
Napjainkig csak igen kevés orvos javasol étrendi megoldásokat egy-egy betegség kezelésére.
A valózás azonban már elkezdődött.

Mi vezet ehhez?
Előszór is, ma már sokkal többet tudunk a leggyakoribb betegségek kiváltó okairól.
A kutatók rájöttek, hogy például az ízületi problémák nem egyszerűen az ízületek elhasználódásának és kopásának az eredményeként jelentkeznek, hanem bizonyos kémiai anyagok, az ún. szabad gyökök is felelősek a károsodásért.
E felismerésből következett azután egy újabb felfedezés: ha a szabod gyököket semlegesítő antioxidáns anyagokat bőségesen tartalmazó zöldségekből és gyümölcsből többet fogyasztunk, kivédhető a súlyos esetben akár mozgáskorlátozottsághoz vezető ízületi gyulladás.
De többet tudunk ma már az egyes élelmiszerek gyógyhatásairól is.
Tudjuk, hogy a tökmag bevethető a prosztata-megnagyobbodás ellen, hogy a rendszeres joghurtfogyasztással vissza szoríthatók a fekélyt okozó baktériumok, és hogy a káposzta elősegíti a gyomor nyálkahártyának gyógyulását.

Mi változott még?
Többek között az, hogy az orvostársadalom kezdi komolyan venni a kutatási eredményeket.
Az orvosok ma már sokkal gyakrabban ajánlják a táplálkozásterápiát a mindennapi betegségekre. Ez pedig kétségtelenül jó hír!
Ki ne kapna be szívesebben egy kocka étcsokoládét, mint drága pirulákat, amelyek sok esetben súlyos mellékhatásokkal járnak?
De a legnagyobb előnye mindenképpen az, hogy az egészséges élelmiszerek többszörösen jótékonyak a szervezett számára, ami a gyógyszerek jelentős részéről sajnos egyáltalán nem mondatható el.
Az ételek tehát, amellett, hogy fogyasztásuk élvezetes, komoly gyógyhatással is rendelkeznek.
Tehát, azt ajánlom a mai háziasszonyoknak,hogy a napi menü összeállításánál ,olyan élelmiszereket válogassanak,ami esetleges beteg hozzátartozóiknak nemcsak az éhségét csillapítja,de az egészségét is megvédi.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Almaecet

Az almaecetről sokunknak a fogyókúra jut eszünkbe. Valóban sokan alkalmazzák sikerrel, de azon kívül, hogy …

Leave a Reply