Ametiszt

A szilikát szerkezetű oxidok csoportjába tartozó ásvány, melynek keménysége 7-es a Mohs-skálán. Anyaga szilícium-dioxid, színét a mangán, és a vas-titán adja. Tiszta állapotában drágakőnek számít. Az ametiszt prizmás vagy piramis alakú kristályai repedések, üregek falán találhatóak, hidrotermális eredetű kő. Igen kemény és rideg, törékeny, nem hasad.
Sok árnyalatban fellelhető a lila legkülönbözőbb árnyalataiban: az egész világos ibolyaszíntől át a sötét kékesliláig. Nem mindig egységes, sokszor világosabb-sötétebb részeket lehet látni rajta, hosszan tartó napfény hatására akár ki is fakulhat.
A sötétebb színű kristályok ritkábban találhatók. Melegítés hatására változtatja a színét, besárgul, többé-kevésbé színtelenné válik.
Kristályai ránézésre egyszerűek, de az optikai vizsgálat elárulja róluk, hogy többnyire sokszorosan összenőttek. Az összenövés néha már egyszeri megtekintésnél is észlelhető, mert a kő törésénél hullámos vonalak láthatóak.

Az összes kvarcváltozatok között ez a legkedveltebb. Régen is nagy becsben tartották, amulettként viselték, mert az a hit járta, hogy megvédi hordozóját a részegségtől. Az asztrológiában a februárban születettek, a Halak és a Vízöntő köve az ametiszt. Megvéd a mérgektől, neve női névként is ismert.

Az ametisztet barátságkőnek szokás nevezni, szerelmi szerencsét, tisztaságot, de hatalmat is hordoz magában, Isten iránti bizalmat és bölcsességet kölcsönöz gazdájának.

Igazságosabb ítélkezés előidézésére használható. Az ametiszt segít elűzni a félelmet, szorongást, valamint a gyászt is enyhíti. Az ametiszt kristály hatására könnyebb koncentrálni, meditálni, lelkileg megtisztulni. Támogatja az intuíciót.

Az ametiszt hatásos fájdalomcsillapító. Alvászavarok megszűntetésére is alkalmas, és erősíti az immunrendszert.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Tűz jegyek

A nyugati asztrológia 12 állatövi jegyét négy különböző elemre osztjuk fel. Tűz, Föld, Levegő, Víz. …

Hozzászólás