Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Amikor fájnak az ízületeink

Amikor fájnak az ízületeink

Az ízületek fájdalmas megduzzadásával járó betegségekben szenvedők iktassanak be táplálkozásukba sok olajos húsú tengeri halat (például lazac, makréla, hering, pisztráng, szardínia). Több tudományos vizsgálat arra hívja fel a figyelmet, hogy az ízületi panaszokat némileg enyhíti az ómega-3-zsírsavakat tartalmazó halolajok rendszeres fogyasztása, mivel azok gyengítik a szervezet által termelt gyulladáskeltő vegyületek hatását.
A köszvényes betegek azonban inkább kapszula formájában vegyék magukhoz a halolajat, a halfogyasztás ugyanis a húgysav fokozatos lerakódásához vezethet. Ha a vér húgysavtartalma nagyon nagy, az arra hajlamosak ízületeiben a húgysav kristályok formájában lerakódhat.
Tudományos bizonyítékok támasztják alá, hogy az antioxidánsokban szegény táplálkozás hajlamosít az ízületi megbetegedésekre.
E tápanyagok bevitelének növelése érdekében hetenként egyszer fogyasszunk májat, amely gazdag A-vitaminban, valamint sok sárgarépát, mangót, sárgabarackot és sárgadinnyét, ezek ugyanis kitűnő forrásai a béta-karotinnak, az A-vitamin elő anyagának.
A piros- és zöldpaprika, továbbá a kivi, a narancs és más citrusfélék, a bimbós kel és a káposzta értékes C-vitamin-forrás.
Az ízületi panaszok egyik fő oka a túlsúly.
Az ínt védelmező ínhüvely is begyulladhat, többnyire túlzott megerőltetés vagy rándulás következtében. Ez a fájdalmas állapot általában az ujjakat és a csuklót érinti.
Az ín, illetve az ízület, valamint a csont találkozási pontján kialakuló gyulladások talán legismertebb példája a teniszkönyök.
A vállmerevedés a vállízületben jelentkező fájdalmas merevség. Okozhatja többet között sérülés, kötőszöveti elváltozás, de olykor minden látható ok nélkül alakul ki. Súlyos esetben gyötrelmes fájdalommal jár, és az érintett végtag mozgáskorlátozottságát idézi elő.
A nagy fájdalmat kiváltó ízületi megbetegedéseknél olykor sebészi beavatkozásra vagy a fájó területre beadott gyulladáscsökkentő injekciókra van szükség. A legsúlyosabb esetek kivételével szinte minden panasz sikeresen kezelhető masszázzsal, csontkovácsolással, gyógytornával vagy akupunktúrával. E kiegészítő gyógymódok kombinálása különösen hatékony lehet.
Ha fájdalmas vagy helyükről kimozdult ízületekhez tapadó izmok görcsbe rándulnak, megakadályozhatják, hogy az ízület visszakerüljön a helyére. A stressz csak tovább súlyosbítja a bajt, mert merevebbé teszi az izmokat. A feszültséget oldhatja a masszázs, de a helyes testtartás és segíthet. Győződjünk meg róla, hogy a munkához használt szék valóban legmegfelelőbb-e. Aki naphosszat számítógépen dolgozik, kérjen tanácsot szakembertől a billentyűzet, a monitor és a gépasztal optimális beállításához.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A mell önvizsgálat

A megelőzésben a mell önvizsgálata a legfontosabb. Ezt minden 20 év feletti lánynak, ill. asszonynak …

Leave a Reply