Kezdőlap / Divat-szépség / Anti-aging hatóanyagok listája

Anti-aging hatóanyagok listája

Retinoidok

A retinol illetve az A-vitamin, továbbá ezek derivátumai, mint a retinil palmitát vagy retinil acetát jelentős sikereknek örvendhetnek az öregedő bőr kezelésénél. A retinsav az egyetlen bőr-öregedés elleni orvosság, amelyet az FDA (U.S. Food and Drug Administration) engedélyezett. A retinsav selymessé teszi a bőrt, csökkenti a ráncokat és felszámolja az egyenletlen pigmentálódást. Ezenkívül növeli a bőr vastagságát és serkenti a kollagén termelődését. A jóval gyengébb hatású retinol a bőrben retinsavvá alakul, viszont sokkal kevésbé agresszív anyag, mint maga a retinsav. A retinol szabályozza a bőrben történő sejtképződést és kedvezően befolyásolja a kollagén-előállítást.

Mindkét anyag képes a rákosodásra hajlamos sejtek normalizálására. A retinol növeli a bőr nedvességmegtartó-képességét, és kimutathatóan csökkenti a ráncok mennyiségét és mélységét. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a retinil palmitát jelentős biológiai hatást gyakorol a bőrre: bizonyítottan javul a bőr rugalmassága, növekedik a vastagsága, illetve gyorsítja a fény által károsodást szenvedett bőr gyógyulását.

Aszkorbinsav és derivátumai (származékai)

Kutatások bizonyítják, hogy a topikusan (külsőleg helyileg) használt aszkorbinsav háromszorosára növeli a bőr kollagén tartamát, és ezáltal jelentősen javítja annak antioxidatív védelmét. Az aszkorbinsav legfontosabb erénye a szabadgyökök általi lipidoxidáció megakadályozása.

A c-vitamint ezenkívül a hiperpigmentálódás kezelésére is kitűnően alkalmas, illetve erősíti a hajszálerek falát is..

Tokoferol és derivátumai

A tokoferol nem csak egyes készítmények, de a bőr számára is antioxidatív védelmet nyújt, ezenkívül a sejtmembrán lipidek és a DNS szabad gyökök elleni védelmét is növeli. Nem csak az öregedési folyamatot lassítja, de javítja a nedvesség megtartó-képességet, fokozza a fényvédelmet, és selymessé teszi a bőrt. Vizsgálatok szerint egy E-vitamin nélküli készítménnyel szemben a tokoferil acetát tartalmú készítmény 36%-kal növeli a bőr selymességét. Ráadásul az UV-B fényvédők teljesítményét is fokozza.

Antioxidánsok

Az antioxdánsok számos készítmény alkotórészei. Azonkívül, hogy javítják a termékek állékonyságát, fontos szabadgyökfogó képességgel is bírnak. A bőr tele van lipidekkel, proteinokkkal és DNS-sel, ezek mind érzékenyek a szabadgyökök káros hatásaira. Noha erre a célra a C- és az E-vitamin a legelterjedtebb hatóanyag, bizonyítható, hogy a magas bioflavonoid tartalmú szerek hatékonyabbak.

Bioflavonoidok

Az öregedés elleni hatásuk miatt a gyakran „bőr-vitaminoknak” is nevezett bioflavonoidok kitűnő antioxidatív tulajdonságokkal bíró, 4000 különböző molekulából álló csoportot alkotnak. Ezek a részecskék stimulálják a kollagén-bioszintézist és védik a bőrben található kollagént, elasztint és glükóz aminoglükánt. Vizsgálatok kimutatták, hogy az agresszív alfahidroxisavas-, peeling- és dermabráziós kezelések gyengítik az ereket, sőt időnként meg is sértik azokat. A bioflavonoidok helyi alkalmazása megakadályozza ezt, sőt képes e folyamat visszafordítására is. Bioflavoniodokat a következő növények kivonataiban találhatunk: camellia-sinensis (zöld-tea), gingko-biloba és szőlőmag.

Hidroxisavak (alfa és béta hidroxisav)

Az alfa és béta hidroxisavak serkentik a sejtmegújulást, selymessé teszik a bőrt, csökkentik a ráncokat, helyrehozzák a napfény okozta károkat, valamint felszámolják az egyenlőtlen bőr pigmentálódást. Ezenkívül, a tejsavhoz hasonlóan, az alfa hidroxisav is hatással van a szarurétegen belüli sejt kapcsolatokra: segíti a szarusejtek leválását. Ennek köszönhetően a legfelső bőrréteg vékonyabb, a bőr felülete pedig puhább és finomabb lesz. A glikolsavtól eltérően, amely kizárólag a sejtmegújulást befolyásolja, a tejsav nedvesíti a bőrt, segíti a védelmi funkciókat ellátó lipideket, és csökkenti a hiperpigmentált foltokat.

A bétahidroxisavak, mint pl. a szalicilsav, sok kutató szerint még az alfa hidroxisavaknál is hatékonyabban képes fellépni az öregedési tünetek ellen.

Hilauronsav

Kutatások azt bizonyítják, hogy korral a bőr hialuronsav (legnagyobb mennyiségben jelenlévő glükóz aminoglükán) tartalma folyamatosan csökken. A fiatal bőrben a nedvesség tartalom növelésével a hialuronsav javítja a sejtek mozgékonyságát, azonban idővel ez képessége alább hagy. Mivel a hialuronsav a vízből a saját térfogatának akár az ezerszeresét is képes megkötni, jelentős része van a bőr vízháztartásának szabályozásában.

Pigmentvilágosítók

A bőr-elszíneződések és főleg a hipermigmenálódások kezelésre kitűnően alkalmasak a biztonságos hidrokinon alternatívák. Ezek közé tartozik a medveszőlő, az édesfa, a búza, a rízs, a papíreperfa, a fodros lórom, illetve a C-vitamin , valamint a tejsav. Utóbbi 5%-os koncentráció felett kimutathatóan világosítja a pigmenteket.

Fényszűrők

Természetesen csak akkor van értelme kezelni az idősödés tüneteit, hogyha egyúttal védelmet nyújtunk a további fény általi károsodás ellen. Ezért egy legalább 15-ös fényvédő faktorú fizikai fényvédőszer használata mindenképp ajánlott.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A zsírszövet eltávolítása

Aki már egyszer komolyan harcolt a túlsúlya ellen, az jól tudja, hogy tulajdonképpen egészen elfogadható …

Hozzászólás