Árpa

Az árpa a szemhéj peremén keletkezett, gennyel telt duzzanat. Mirigygyulladás okozza, és jóformán mindig az alsó szemhéjon jelentkezik. Négy-öt nap alatt általában megérik és kifakad. Szemdörzsölés, szempillahúzgálás serkenti az árpa kifejlődését, ami szemhéjgyulladás néven ismert, a szemhéj egészére kiterjedő fertőzést is magával vonhat. Az árpa nem túlzottan fertőz, de egyik szemről átvihető a másikra.
Súlyosnak tekinthető-e?
Az árpa rendszerint ártalmatlan, otthon kezelhető betegség.
Mi a teendő?
Ha a szemhéj érintett része vörös és érzékeny, ne kezeljük. Figyelmeztessük a gyereket, hogy ő se nyúljon hozzá és ne is dörzsölje. Ha az árpa fájdalmas és csúnya, gézcsomóval vagy lazán kötött tiszta, vasalt zsebkendővel védjük.
Ha az árpa gennyei telítődik és fáj, tegyünk rá meleg borogatást, vagy meleg kamillás vízbe mártott, kicsavart vattacsomót, két-három óránként pár percre. Enyhíti a fájdalmat és érleli az árpát. Nézzük meg, nincs-e a szemhéj széle kivörösödve, és nem tapadnak-e korpaszerű pikkelyek a szempillához. E tünetek szemhéjgyulladásra utalhatnak.
Ha megérlelődött az árpa, és esetleg meg kell nyitni, a műveletet bízzuk a szakorvosra. Erre nagyon ritkán kerül sor. Az árpa párakötés és szemkenőcs alkalmazása után magától is meggyógyul.
Tünetek
• Duzzadt, vörös, fájdalmas terület a szemhéjon, amely növekszik és gennyel telítődik.
Mikor forduljunk orvoshoz?
Forduljunk mielőbb orvoshoz, ha négy-öt napos otthoni kezelés után nem mutatkozik javulás, ha az egész szemhéj duzzadt, vagy ha szemhéjgyulladás társul az árpához.
Mit várhatunk az orvostól?
• Ha a szemhéjat vagy a szemet magát érte a fertőzés, az orvos antibiotikus kenőcsöt vagy szemcseppet rendel. Ha az árpát szemhéjgyulladás kíséri, az orvos kenőcsöt ír fel.
Hogyan segíthetünk?
• A fertőzés terjedésének elkerülése végett tartsuk a gyerek mosdókesztyűjét és törülközőjét a többi családtagétól elkülönítve.
• Az árpa kezelése előtt és után mossunk kezet, és figyelmeztessük a gyereket, hogy ne nyúljon az árpához és környékéhez.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Herpesz veszély nyáron

A nyári ajakherpesz a leggyakrabban a megszokott behatásokon kívül a napsütés, illetve a napégés hatására …

Leave a Reply