Asztma

Az asztma a légutak (hörgök) allergiás megbetegedése. Az allergiás reakció jelentkezésekor a hörgők összeszűkülnek, nyálkahártyájuk megduzzad, besűrűsödött nyálkával tömődnek el – mindez nehezíti a légzést. Az asztmás roham időnként félelmesen hat a gyermekre, a fulladásos érzés pánikba ejti, és ez még inkább nehezíti a légzést. Az allergiás reakciót kiváltó ok, az ún. allergén, rendszerint a levegőben terjed – gondoljunk például a virágporra vagy a lakásban felszálló porra. Asztmásoknál érzelmi feszültség és erőkifejtés is előidézhet rohamot.
Asztma nemigen fejlődik ki két éven aluli gyermekeknél. Az asztmára való hajlam öröklődhet és sajnálatos módon más allergiás betegség, például ekcéma vagy szénanátha is társulhat hozzá.
Sok egy éven aluli csecsemőnél lép fel láz kíséretében ziháló lélegzés. A kis légutak gyulladásba jönnek, vagyis az apró hörgők hurutos állapota, bronchiolitisz keletkezik. E kisbabák nem feltétlenül asztmásak, ahogy nőnek, légutaik is tágulnak, s megszűnik a nehézlégzés. A kapkodó lélegzésnek rendszerint fertőzés és nem allergiás reakció az oka.
Súlyosnak tekinthető-e?
Asztmás rohamok ijesztő formában jelentkezhetnek, de gyógyszer és orvosi tanács birtokában nem kell komoly szövődménytől tartani.
Mi a teendő?
Ha a gyermeknek asztmás rohama van, forduljunk azonnal orvoshoz. Ha a gyermeket ágyban éri a roham, ültessük fel, és támasszuk alá a hátát párnákkal. Egyébként ültessük székre, támasszuk két karját a támlának, ez lehetővé teszi, hogy a mellizmok erőteljesebben préseljék ki a levegőt
Tünetek
• Nehézlégzés: a kilélegzés megy nehezebben, de az erőfeszítéstől belélegzéskor is befelé húzódik a hasfal.
• Fulladásérzet.
• Ziháló lélegzés.
• Állandó, időnként rohamszerű köhögés.
• Súlyos esetben oxigénhiány következtében elkékülő ajkak (cyanosis).

Ezt mindenképpen olvasd el!

Körömgomba

A körömgomba nem csupán esztétikai probléma, időskorban az emberek 50%-a fertőzött lehet. Azért ilyen magas …

Hozzászólás