Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Asztma tüneteinek enyhítése

Asztma tüneteinek enyhítése

Mikor forduljunk orvoshoz?
Ha gyermekének asztmás rohama van, azonnal forduljon orvoshoz.
• Az orvos speciális spray formájában adhat gyógyszert, amely a légutak belső falán elhelyezkedő izmok lazításával kitágítja a hörgőket. E gyógyszert közvetlenül szájon át kell belélegezni, ahonnan egyenesen a leszűkült hörgőkbe jut. A súlyos roham nyilvánvalóan kórházi kezelést igényel, ahol inhalálás vagy intravénás cseppinfúzió útján nagyobb adagokban adható be gyógyszer.
• Fertőzés esetén antibiotikumokat is előír. Az orvos újabb rohamok megelőzését is megkísérli. Igyekszik megállapítani, milyen anyag váltja ki az allergiát, például speciális bőrpróbát végez a legvalószínűbb allergének – például virágpor, lakásban keletkező ún. házipor – kimutatására. Gondoskodik arról, hogy különféle hörgőtágító szerek álljanak rendelkezésünkre. Ezeket a roham elején kell beadni. Orvosi tanácsra van szükség, ha újabb súlyos roham lépne fel, vagy ha az előírt gyógyszermennyiség nem elegendő annak enyhítésére.
• Ha egyszerűbb szerek nem gátolják meg a további rohamokat, az orvos hormonkészítményt, szteroidot rendel. Ma már léteznek megbízható szerek a roham megelőzésére (például Intal, Zaditen), melyet tünetmentesen is folyamatosan, sokszor évekig kell szedni.
Hogyan segíthetünk?
• Ha az orvosnak nem sikerül megállapítania az allergént, próbáljuk mi kinyomozni. Figyeljük meg, mikor, a nap vagy év melyik szakában lépnek fel rohamok. Kerüljük az olyan nyilvánvaló allergének használatát, mint amilyen a tollpárna, ne seprűvel vagy partvissal takarítsunk, inkább porszívóval.
• Sok asztmás allergiás az állatokra. Ha állatot tartunk, kérjük meg valamelyik barátunkat, hogy vállalja el pár hétre, és figyeljük meg, csökkennek-e ezalatt a gyermek asztmás rohamai.
• Az előírt gyógyszereket tartsuk a gyermek keze ügyében. Tájékoztassuk az iskolát a betegségről.
• Kérjük, hogy irányítsák a gyermeket gyógytornászhoz, aki megtanítja olyan légzőgyakorlatokra, amelyek segítenek feloldani a roham alatti feszültségét.
• Vegyük rá a gyermeket, hogy álljon-üljön, s ezzel nagyobb légzőfelületet biztosítson tüdejének. Ne hagyjuk, hogy elhízzon, a túlsúly megterhelést jelent a tüdő számára.
• Mértékletes sportolás segíti a légzést, túlzásba vitt mozgás viszont asztmás rohamot idézhet elő. Az úszás kimondottan jótékony hatású e téren.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elkerülhető a fájdalom megjelenése, a stressz elkerülésével?

A nem gyógyuló szöveteket nevezzük fekélyeknek. Ez a test sok területén külsőleg és belsőleg is …

Hozzászólás