Atópia-Allergia

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója a többnyire ártalmatlan anyagokkal való találkozáskor. Az immunrendszernek ez a fokozott érzékenysége a környezeti hatásokkal szemben egészséges egyénekben nem vált ki megbetegedést.
Az újabban megalkotott atópia fogalma hajlamot jelent mindenfajta allergiára.
Korunk járványszerűen terjedő népbetegsége az allergia, korántsem arról van szó, hogy a jelenségre csak mostanában figyeltünk volna fel, vagy a régebbi korokban nem létezett volna, hiszen már az egyiptomiaktól, a középkoron át az újkorig találunk leírásokat, melyek megfelelnek a ma szénanáthának, asztmának, anafilaxiának tartott kórképeknek. Megfigyelték, leírták a jelenségeket, de közös eredetük csak sokkal később, a XX. században derült ki. Mára a tudomány eljutott odáig, hogy ismerjük az allergiás folyamatokban lezajló sejtes és kémiai folyamatokat, de a kialakulás pontos okát még nem.
Az allergiás betegségek többnyire nem tartoznak a súlyos kategóriába, mi adja mégis hatalmas társadalmi fontosságukat? A fejlett országokban minden negyedik embert érinti!
Kisebb-nagyobb tünetei a bosszantótól az élet minőségét komolyan rontóig terjednek. Tartós jelenléte a depresszióig vezethet. Rontja az iskolai és munkahelyi teljesítményt, megzavarja az egyén és a család nyugalmát. Iskolai és munkahelyi mulasztásokhoz vezet, nem beszélve az anyagi vonatkozásokról.
Biztos, hogy az atópiás hajlam genetikus, már több olyan gént térképeztek fel a tudósok, amelyek meghatározzák az allergiás reakciókat. Az azonban még mindig nem ismert, hogy mért válik bizonyos egyének számára allergénné valamely anyaga ami esetleg még közeli rokonai számára sem jelent veszélyt.
Statisztikák szerint egyik szülő allergiája esetén 25 százalék, mindkét szülő allergiájakor 50 százalék a valószínűsége a gyermekük allergiájának. Ha a felmenők azonos típusú allergiában szenvednek, akkor az
esély már 75 százalékra emelkedik!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás