Kezdőlap / Állatok / Aye-aye, avagy a véznaujjú maki

Aye-aye, avagy a véznaujjú maki

Ez a furcsa kis szerzet Madagaszkár szigetén él, a karmosmakifélék egyetlen ma élő képviselője. Amikor zoológusok először láttak ilyen állatot, metszőfogai miatt azt hitték, valami furcsa mókus. Madagaszkári nyelven aye-aye a neve. Fennmaradását részben annak a hiedelemnek köszönheti, hogy a bennszülöttek szerint maga az ördög, és ha valaki megöl egy aye-ayét, az abban az évben maga is meghal.
Macska méretű éjszakai állat, 3 kg körüli súllyal. Ez minden, amiben rokonaihoz hasonlít. Minden egyébben olyan, mintha különböző állatokból rakták volna össze. Hatalmas füle van, amit egyenként tud mozgatni, a legkisebb neszre is felfigyelve. Metszőfogai folymatosan nőnek, mint a rágcsálóknak. Szeme nagy, narancssárga, orra pedig rózsaszín. Ujjai nagyon hosszúak, különösen a középső, mint egy csontváz ujja némi bőrrel fedve. Rokonai közé tartozik a gyűrűsfarkú maki vagy az indri. Trópusi esőerdőkben és száraz erdőkben is előfordul.
Ez a kis állat a harkály szerepét tölti be az élőhelyén, mivel Madagaszkáron nincsenek harkályféle madarak. A véznaujjú maki éjszaka felkeresi az elhalt fákat, és hosszú ujjával kopogtatja a kérgüket. Ha üregre utaló kongó hangot hall, érzékeny fülével arra figyel, hogy hallja-e féreg neszezését odabentről. Ha igen, akkor erős metszőfogával feltöri a kérget, és hosszú ujjával kihalássza a férget üregéből.
Metszőfogát arra is használja, hogy a kókuszdió héjába lyukat vágjon, ujjával pedig kikapargatja a belsejét.
Magányos állat, ha többen találkoznak, összetűzésbe kerülnek.
Vemhessége 16o nap körüli, egy utódot hoz világra. A kis ördögfióka egy évig szopik, így az anya két-három évente szül csak. Fogságban 23 évig is elél. A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Afrikai elefánt

Az afrikai elefánt a legnagyobb ma élő emlős. Két alfaja ismert: a szavannákon élő (Loxodonta …

Hozzászólás