Kezdőlap / Cukorbetegség / Az 1-es és 2-es cukorbetegség tünetei

Az 1-es és 2-es cukorbetegség tünetei

A cukorbetegség tünetei 1-es típus esetén a következőek lehetnek: fáradtság, levertség, fokozott éhségérzet, szomjúság, súlycsökkenés, és jóval több vizeletképződés mint korábban. Sokszor megesik, hogy a cukorbetegség egy súlyos fajtája jelentkezik először, a neve diabéteszes ketoacidózis. Ha ez bekövetkezik, akkor a következő történik a szervezetünkben. A vércukorszint megemelkedik, fokozott légzés alakul ki, hányinger, hányás, kiszáradás, tudatzavar, esetleg még kóma is bekövetkezhet. Általában ez a típus gyorsan lép fel, jellegzetes tüneteket produkálva, főleg fiatalkorban. Gyermekek esetében akár napok-hetek, fiataloknál hónapok alatt alakul ki. Tünetei: fokozott szomjúság, jelentős súlyveszteség, sok vizelet.
A 2-es típusú cukorbetegség viszonylag tünet mentessen zajlik. Évekig is eltarthat amíg felüti fejét szervezetünkben. Leggyakrabban akkor derül ki számunkra, hogy már régóta fennáll a betegség, amikor egy másik problémánkkal fordulunk orvoshoz és megtudjuk, hogy az a már meglévő cukorbetegségünk szövődménye. Ennek a típusnak gyakori szövődményei a furunkulusok, amik jellegzetesen a szőrtüszőkben alakulnak ki. Gyakori a bőrgomba kialakulása, a testhajlatokban, és a sebek is nehezebben gyógyulnak. Hosszútávon kialakul az általános egésztestre kiterjedő érelmeszesedés, és ennek következtében romlik a veseműködés és a látás. A látásromlása hirtelen jelentkezik, sokszor teljes vaksághoz vezet. A 2-es típusú cukorbetegség egy másik szövődménye az úgynevezett (néma infarktus), mivel az érzőidegek működése csökken, a beteg nem érez mellkasi fájdalmat. Ebben az esetben csak az utólagos EKG vizsgálat mutatja ki, hogy a szervezetben már lezajlott egy infarktus.
Szélsőséges esetekben olyan méreteket ölthet az érelmeszesedés, hogy a végtagi erek elhalását eredményezi, ebben az esetben akár végtag amputációra is sor kerülhet. Kezeletlen esetben, veseelégtelenség alakul ki, ilyenkor a beteg már dialízisre szorul.
A cukorbetegség kiszűrésének érdekében, érdemes évente többször is részt venni szűrővizsgálaton.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A cukorbetegség megelőzése, gyógyítása

Napjainkban egyre többen válnak a cukorbetegség valamely változatának áldozatává. Ehhez nagymértékben hozzájárul az egészségtelen táplálkozás, a stressz, a mai mozgásszegény életvitel. Napjainkban a gyerekek mozgás helyett előszeretettel töltik idejük nagy részét számítógép, vagy tévé előtt ülve, amiben persze rengeteg szülő is hibás. Rohanó világunkban a változatos étrend fogyasztása helyett számtalan embertársunk gyorséttermi ételeket fogyaszt, mit [...]

Hozzászólás