Kezdőlap / Állatok / Halak / Az Acél és az Albán márna

Az Acél és az Albán márna

Acélmárna Barbus capito
Jegyei: teste karcsú, erősen megnyúlt, hasoldala csaknem egyenes vonalú, háta csak mérsékelten domború; homloka széles és lapos. Orra erősen megnyúlt, igen hegyes, szája alsó állású, ajkai húsosak; a felső ajak peremén 4 bajuszszál van, az elülső nem éri el a szem elülső szélét. Pikkelyei közepesen nagyok, 58-65 van az oldalvonal mentén. Hátúszója 11-12 sugarú, a leghosszabb elcsontosodott, és a hátulsó pereme (legalábbis a fiataloknál) fűrészes szélű. Farok alatti úszója 8 sugarú, farokúszója kimetszett. Garatfogai háromsorosak, 5.3.2-2.3.5. Színezete., háta a barnásszürkétől a sötétbarnáig változó, oldalai világosabbak, sárgás ezüstfénnyel, hasa fehér. Testhossza: 60-90 cm, max. 105 cm. Élőhelye: a Kaszpi-tengerbe ömlő folyók (Kura, Araksz, Lenkoranka, Szamur, Terek, Szunza, Rubas-chai, Kayakent) alsó és középső szakaszai. A 8. c. conocephalus alfaj rendszertani hovatartozása még nem teljesen tisztázott. Az Aral-tóban él. Spanyolországi alfajai: 8. c. graellsiés B. c. haasi (Ebro környék), ill. 8. c. bocagi (Albufera-tó). Életmódja: a talaj közelében élő fenékhal, anadrom vándorformái és állandó édesvízi állományai ismertek. Május-júniusban ívik elöntött homok- vagy kavicszátonyokon, ritkábban növények között. Tápláléka: gerinctelen állatok, apró halak és növények.

Albán márna Barbus albanicus
Jegyei: teste karcsú, hasoldala csaknem egyenes vonalú, tarkója (elsősorban az idősebb példányoké) felpúposodó. Orra rövid, lekerekített, szája alsó állású, húsos ajkakkal; 4 rövid bajuszszála van, az első visszahajtva nem éra szemig. Pikkelyei közepesen nagyok, 49-52 van az oldalvonal mentén. Hátúszója 12 sugarú, a leghosszabb kissé elcsontosodott, hátulsó szegélyének csak az alsó része gyengén fűrészes; farok alatti úszója 8 sugarú, farokúszója kimetszett. Garatfogai háromsorosak, 5.3.2-2.3(4).5. Színezete: háta a szürkésbarnától a sötétbarnáig változik; oldalai világosabbak, sárgás csillogással, hasa fehér. Oldalain szabálytalanul elszórt apró, sötétbarna foltok vannak. Úszói sötétszürkék, mellúszói és a farok alatti úszójának színe a halványsárgástól a halvány vörhenyesig. Testhossza: 30-40 cm, max. 45 cm. Élőhelye: Janina-tó (Dél-Albánia). A foltok nélküli görög márnát ma alfajként, korábban fajként (B. graecus)tartották nyilván Észak-Görögországban.
Életmódja: rajban élő fenékhal, biológiáját még csak nagyon kevéssé kutatták. Május-júniusban ívik, a hímek ilyenkor az orrukon és homlokukon sorokba rendeződött, gyöngyszerű bőrcsomócskákat viselnek. Tápláléka: apró gerinctelenek, különösen rovarlárvák, vízirovarok és puhatestűek. A fiatalok növényeket is esznek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Carp fishing avagy mi kerüljön a horogra

A igazán elterjedt az édesvízi halfajok között a ponty. Eredeti élőhelye az alföldi jellegű, nyáron …

Hozzászólás