Kezdőlap / Társadalom / Történelem / Az Admiral Graf Spee

Az Admiral Graf Spee

Az Admiral Graf Spee a Német haditengerészet egyik gyöngyszemének számított a Biscmark mellett. A Spee 179 méter hosszú és tizenkétezer tonna vízkiszorítású gyors,erős hadihajó volt,amely kikötés nélkül akár 35 000 kilométert is képes volt megtenni. Fő fegyverzetét hat darab 28 centiméteres hajóágyú alkotta, amelyeket 15 centiméteres ágyúk,torpedók és más fegyverek egészítettek ki,így ez a hajó korának egyik retteg szörnyetege lett.
Az Admiral Graf Spee 1939.augusztus 21-én hajózott ki a wilhelmshaveni kikötőből,és elfoglalta állását az atlanti-óceán közepén. A háború kirobbanásával utasítást kapott hogy szeptember 26-ától a brit és francia kereskedelmi hajókat azonnal pusztítsa el ami az útjába kerül. Az elkövetkező időszakban a csatahajó valóra váltotta Raeder admirális reményeit mi szerint a szövetséges haderők megakarják állítani majd a Graf Spee tevékenységét és ekkor így nem tudnak koncentrálni az Európai hadszínterekre. Szeptember 30-án küldte a tengerfenékre első áldozatát,a brit Clement gőzöst Pernambuco kikötőjének közelében. Október 5-22. között újabb öt kereskedelmi és tartályhajót süllyesztett el,majd visszavonult feltölteni a készleteit. Következő rajtaütése során Dél-Afrika partjai mentén 3 teherhajót is eltüntetett a víz felszínéről. Portyája során több mint 50 000 tonna ellenséges hajóteret küldött hullámsírba.
Ezek a támadások nem követeltek emberi életeket,mert Hans Wilhem Landgsdroff kapitány minden alkalommal lehetővé tette,hogy a legénység elhagyhassa a fedélzetet,és csak kiürített hajókra nyitott csak tüzet.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Régészeti kormeghatározás

A tudomány fejlődésével a XX. század második felétől kezdve számos kitűnő módszer és eszköz került …

Hozzászólás