Kezdőlap / Agyvérzés / Az agyvérzés létrejötte

Az agyvérzés létrejötte

A szélütés,más néven az agyvérzés – angol nevén „stroke” – akkor következik be , amikor az agyunk vérellátása – mely a tökéletes működéshez szükségszerű- hirtelen megszakad valamilyen ok miatt. A vérellátás hiányának következménye, hogy a szövetek igen súlyos mértékben is károsodhatnak, továbbá pusztulhatnak, emiatt a betegség által érintett agyterület nem tudja a feladatát ellátni, az irányított testi funkciók leállhatnak, lebénulhatunk. Kockázati tényező az idősebb korban nagyobb, ebben a korban az agyvérzés többször fordul elő, viszont manapság már fiatalabb korban is előfordulhat.
Az agyvérzés a legtöbb esetben akkor jön létre, ha a vérrögök miatt elzáródnak az agyi vénák, emiatt az érintett agyterület egyáltalán nem kap vért. Az említett vérrög abban az esetben keletkezik, ha az artériafal meszesedés következtében jelentősen megvastagodik, továbbá a zsírlerakódások beszűkítik az ereket. A szűkült erek megakadályozzák a normális vérkeringést. Ha vérrög miatt történő elzáródás az oka az agyvérzés létrejöttének, ez fájdalmat nem okoz, de pillanatok alatt jöhet létre az eszméletvesztés.
Agyvérzés következhet be akkor is, ha az erekből átszivárog a vér az agyszövetekbe. Ez általában a magas vérnyomás – más néven Hypertonia -miatt következik be, valamint ha az érfalak gyengesége miatt értágulat keletkezik. Ebben az esetben a vérzést mindenféleképpen el kell állítani, melyre csak műtéti megoldás lehetséges. A vérzéses agyvérzés tünetei sokkal szembetűnőbbek, mint a vérrög miatt keletkezetté, ugyanis az agyvérzés ezen fajtája igen erős fejfájással jár.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A felismerés életet menthet

Egyre többen hívják a mentőket, amikor a szélütés tüneteit észlelik. Az egészségügyi felvilágosító kampányok eredményeként …

Hozzászólás