Kezdőlap / Szívinfarktus / Szívkatasztrófa – a nőknél más

Szívkatasztrófa – a nőknél más

Egy sürgősségi osztályon dolgozó ápolónőtől hallottam, hogy a nőknél a szívinfarktus tünetei lényegesen eltérnek a férfiak tüneteitől.
A nőknél nagyon ritkán fordulnak elő olyan drámai tünetek, mint a férfiaknál. A mellkasban hirtelen jelentkező szúró fájdalom, az erős izzadás, nyomás a mellkasban, hirtelen földre esés, ezek a férfiaknál jelentkeznek.
A nőknél többnyire erős gyomorfájdalommal kezdődik, mint amikor kapkodva nyeljük az ételt, és közben olyan érzésünk támad, mintha golflabda nyomná a gyomorszájunkat. Úgy érezzük, hogy nem kellett volna olyan gyorsan nyelni, tán jobban meg kellett volna rágni, és azonnal innunk kell, hogy meg ne fulladjunk. Pedig nem is ettünk semmit.
Amikor ez az érzés alábbhagy, akkor a gerincen apró nyomó érzés szaladgál végig, felgyorsul, és egyszer csak eléri a szegycsontot, onnan a torkon át feljön az állkapocsba.
Erről a stádiumról, azaz az állkapocsfájdalomról sokan hallottunk vagy olvastunk, ez már sejteni engedi, hogy a szívinfarktus első tünetét éljük át.
Ilyenkor célszerű lefeküdni, és nyugalmi testhelyzetben megvárni a segítséget. Ha egyedül vagyunk, mielőbb meg kell próbálni telefonon mentőt hívni, mert várható, hogy elveszítjük az eszméletünket.
Állítólag sokkal több nő hal meg az első és egyben utolsó szívinfarktusában, mint férfi, mert a nők nem ismerik fel, hogy szívinfarktusuk van. Gyomorbántalmakra gondolnak, bevesznek valami savlekötő, vagy gyomorrontás elleni gyógyszert, és lefekszenek aludni, abban a reményben, hogy reggel jobban fogják magukat érezni.
Lehet, hogy nem mindig a fenti tünetekkel indul a női infarktus, lehet, hogy más szokatlan fájdalmak vagy nem ismert kellemetlen érzések kerítenek hatalmukba minket. Ilyenkor késlekedés nélkül hívjunk orvosi segítséget, legbiztosabb, ha a mentőknek telefonálunk.
Az idő nagyon fontos tényező. Soha nem próbáljunk kocsiba ülni, és elvezetni az ügyeletre, mert saját magunkra és a többi közlekedőre is veszélyt jelenthetünk.
Azt se hagyjuk, hogy pánikba esett férjünk vagy családtagunk vigyen az ügyeletre, mert ahelyett, hogy az útra figyelne, azt figyeli, hogy mi van velünk.
Azért nem célszerű a háziorvosunkat hívni, mert nála nincsenek olyan életmentő eszközök, amelyekre ilyenkor szükség van. A mentősöknél van oxigén, ami elengedhetetlen ilyenkor, továbbá minden olyan eszköz, gyógyszer, amivel biztonságosabbá tudják tenni az időben történő célhoz érést.
Ne feltételezzük, hogy nem lehet szívinfarktusunk, mert jó a koleszterin szintünk. A kutatások bizonyították, hogy a magas koleszterin szint nem okoz szívinfarktust (hacsak nem kirívóan magas és magas vérnyomással is társul). A szívinfarktus elsődleges oka többnyire a hosszan tartó stressz és a szervezetben zajló gyulladás, amely a halálos hormonokat úgy felerősíti a szervezetben, hogy a szívnél kulmináljanak.
Az állkapocsban jelentkező fájdalom ébresztheti fel tehát bennünk a gyanút. És kell is, hogy felébressze. Legyünk óvatosak és felkészültek. Minél többet tudunk a betegségről, annál nagyobb az esélyünk a túlélésre.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szívinfarktus után

Az infarktuson átesett emberek jelentős életmódváltással számolhatnak miután kijöttek a kórházból, ezen felül pedig azt …

Leave a Reply