Kezdőlap / Állatok / Halak / Az Albán koncér és a Dalmát cselle

Az Albán koncér és a Dalmát cselle

Albán koncér Pachychilon pictum
Jegyei: teste karcsú, erősen megnyúlt, oldalról lapított, orra hegyes, szájnyílása hosszú, ferdén felfelé irányuló, nagyon vaskos ajkakkal. Pikkelyei nincsenek; oldalvonala teljes. Mellúszója 17-18, hasúszói 10, hátúszója 10-11, farokúszója 19, farok alatti úszója 11-12 sugárral. A hátúszó első sugara majd feleakkora, mint a következők, és azoktól élesen elválik. Színezete: hátoldala a barnásszürkétől a feketésig változik; fejtetője nagyon sötét, kopoltyúfedői ezüstösen csillogóak; oldalai a világosbarnástól a sárgásig; hasoldala fehér. A hátától az oldalvonal alá terjedően szabálytalanul elhelyezkedő apró barna pettyek és foltok vannak. A hát és farokúszó sárgás, hasoldala ívás idején rózsaszínű. Testhossza: 12-15 cm, max. 16 cm.
Élőhelye: a Balkán-félsziget délnyugati fele, a Szkutari- és az Ohridi-tó környéke. Életmódja: az említett tavak partközeli, sekély vizének rajhala. Május és augusztus között ívik. Az ivarérett állatok a parti zóna növényzetébe vonulnak, ahol élénk nászjáték közepette ikráznak. A ragadós ikrák növényeken, gyökereken és a köves talajon tapadnak meg. A kelési idő és az ivadék fejlődése alig ismert. Tápláléka: főként planktonrákok és rovarlárvák, de repülő rovarok és alkalmilag apró talajállatok is.

Dalmát cselle Phoxinellus adspersus
Jegyei: teste megnyúlt, oldalról csak kevéssé lapított. Mellúszói 15-16, hasúszói 8-9, hátúszója 9-11, farokúszója 19, farok alatti úszója 9-11 sugárral. Garatfogai egysorosak, 5-5(4). Pikkelyezettsége alfajok szerint változóan, gyengébben vagy erősebben fejlődött vissza: a Ph. a. alepidotusnál csupán egyetlen pikkelysor van a hiányos oldalvonal mentén; a Ph. a. epiroticus viszont mindenütt nagyon vékony, bőrrel fedett pikkelyekkel borított; a Ph. a. ghethaldiinél a melltájékon, a hát középső részén és a faroknyél alsó felén nincsenek pikkelyek. Színezete: alfajonként erősen változó: egyszínű vagy foltos, sötét hosszanti sávval vagy anélkül. A törzsalak, Ph. a. adspersus háta sötétbarna, oldalai világosbarnák, szabálytalan sötétbarna foltokkal, hasoldala fehéres, ezüstös csillogással. Testhossza.8-10cm, max. 12 cm.
Élőhelye: Dalmácia tavai és folyói. Különböző élőhelyein számos alfaját írták le, amelyeket korábban önálló fajoknak véltek: Ph. a. alepidotus (Dalmácia), Ph. a. croaticus (Dél-Horvátország), Ph. a. epiroticus (Luro folyó és Janina-tó), Ph. a fontinalis (Dalmácia), Ph. a. ghethaldii (barlangok a Popovo-medencében, Hercegovina). Ph a metohiensis (Dalmácia). Ph. a, prespensis (Preszpa-tó). Életmódja: apró rajhal, biológiája még alig ismert. Tápláléka. apró rákok, rovarlárvák.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Carp fishing avagy mi kerüljön a horogra

A igazán elterjedt az édesvízi halfajok között a ponty. Eredeti élőhelye az alföldi jellegű, nyáron …

Hozzászólás