Kezdőlap / Meditáció / Az Alfa állapot

Az Alfa állapot

A meditálás hétköznapi értelemben gondolkodást, töprengést jelent. Ha most kicsit elgondolkozunk, hogy mit is reggeliztünk legutóbb, már az is tulajdonképpen meditáció. A különféle meditációs tanokban azonban a szónak más és más jelentése van; a tudatnak egy különleges állapotát, illetve szintjét értjük rajta. Ugye, ahogyan volt róla már szó a füstölők kapcsán, az egyes irányzatokban az egyes szintek elérése a cél, mely a belső világot a tudatos gondolatoktól megtisztítja.

Manapság egyre többet hallhatunk az Alfáról. z az agyhullámok egy fajtája, olyan elektromos energia, melyet az agyunk állít elő, ezt elektroenkefalográffal (EEG) ki is lehet mutatni. Ennek értelmében a 7 és a 14 CPS-ű (ciklus per szekundum) hullámokat nevezzük Alfa hullámoknak. Amikor ébren vagyunk, dolgozunk, teszünk-veszünk, akkor a tudatos világunkban, azaz a Béta állapotban vagyunk, ez 14 vagy annál nagyobb CPS-ű hullámokat jelöl. Azonban amikor ábrándozunk, illetve közvetlenül elalvás előtt/után vagyunk, akkor Alfában vagyunk. Ilyenkor az úgynevezett belső tudatosságunkban vagyunk. Létezik még két állapot ezeken kívül, a 4 és 7 CPS közti Théta és a 4 alatti Delta, melyek már nagyon mély állapotok, az alvás közben tudjuk ezeket leginkább elérni, a Delta tudatunk teljes kikapcsolását jelenti.

Milyen érzés lehet Alfában lenni? Tulajdonképpen az emberek más dolgokra képesek Alfában és megint más dolgokra Bétában. Az Alfa szint egyik szépsége, hogy oda gyakorlatilag képtelenek vagyunk magunkkal vinni a bűntudat vagy a harag érzését. Ha mégis ilyen érzések jelentkeznének, akkor azok az állapot végét jelentenék – hisz ezek a negatív dolgok teljesen tudatosak, ezeknek nincs helyük e szinten. Azok az emberek, akik megtanulták, hogyan kell lemenni Alfába, legtöbbjük mindig valami kellemes élményről számolnak be, de vannak olyanok is, akik szinte semmit nem éreznek. Ennek oka az lehet, hogy sokunk olyankor is Alfa állapotban, amikor nem is tudunk róla – például a reggeli felkeléskor.

Az Alfa állapot azonban nem csak a nyugalomról és a harmóniáról szól, persze ha már ezt megtalálja az ember, mér nagyon sokat nyert vele. Ez az állapot más, az éber szintünkön eddig elérhetetlen kapukat nyit meg előttünk. Fél óra ezen a szinten például többet ér, mint egy egész éjszakai alvás! Ez rendkívül izgalmas dolog, bizonyára sokunkban fel is merül a kérdés; miért nem használjuk ki ezt a lehetőséget? Kutatások szerint egy tízéves gyermek általános szintje az Alfán helyezkedik el, míg egy felnőtt ember napjának nagy részét 20 CPS körüli értékeken tölti el. José Silva, aki az agykontroll egyik legnevesebb kutatója szerint a legoptimálisabb, legenergetikusabb állapot 10 CPS körül van. Ezen a szinten nem csak a pihenés hatékonyabb, hanem a tanulás, az emlékezés és a kreativitás folyamata is nagyságrendekkel erősebb.

Az Alfa állapotot rendszeres meditációval, relaxációval tudjuk elérni és megtanulni, mindez szellemi és testi frissességet, harmóniát, kipihentséget eredményez, illetve különleges képességekhez is juthatunk; látnoki képességek, gyógyítás, érzékelések, stb. A következő cikkekben a meditálás mikéntjét nézzük meg, majd az egyes lehetőségeket vesszük sorra.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A meditáció nem imádság

A meditáló elme csöndes. Ez nem olyan csend, amilyet a gondolkodás elképzel; nem a békés …

Leave a Reply