Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Az allergia fajtái

Az allergia fajtái

Az allergia egy gyűjtőfogalom, melybe bizonyos anyagok hatására a testünk által adott kóros reakciók tartoznak. Ezek a reakciók többfélék lehetnek, leggyakoribban a légúti tünetek, bőrelváltozások, gyomor- és bélrendszeri problémák. Megjelenési formáit tekintve igen széles skálán mozog, az egyszerű náthára jellemző tünetektől kezdve az egészen életveszélyesig (nehéz légzés, légutak elzáródása), mely utóbbiak megfelelő külső segítség nélkül akár halálhoz is vezethetnek. A kiváltó okokat tekintve bármi okozhatja, bizonyos ételek (pl. tojás), pollenek (pl. parlagfű), gyógyszerek és még sorolhatnám.

Napjainkban egyre egészségtelenebbül élünk és táplálkozunk, mely jelentős hatással van szervezetünkre, így sokkal érzékenyebben reagál minden külső behatásra.

Nézzük, melyek a leggyakoribb allergiás megbetegedések:

Szénanátha: az egyszerű megfázás tüneteit mutatja, jellegzetesen orrfolyás, orrdugulás jelentkezhet, mely tüszköléssel és egyéntől függően torok vagy szemviszketéssel párosul. Kialakulhat kötőhártya gyulladás is, azonban ez utóbbi önállóan is előfordulhat.

Allergiás asztma: a légúti reakciók sokkal súlyosabb – esetenként életveszélyes – formája. Általános tünete, hogy az ebben szenvedő légszomjtól, nehézlégzéstől szenved, esetleg a levegővételkor a tüdeje sípol. Ennek oka, hogy a hörgők hosszabb vagy rövidebb ideig összeszűkülnek. Leggyakrabban ételallergia, vagy szénanátha megléte is jellemző.

Csalánkiütés: tipikus és leggyakrabban megjelenő bőrelváltozás ételallergiásoknál, vagy gyógyszerérzékenység esetén. Jellemzője, hogy a bőr egyes területein, súlyosabb esetben pedig akár a teljes bőrfelületen apró, piros foltok jelennek meg, melyek általában viszketést okoznak.

Ekcéma: a bőrelváltozások súlyosabb, krónikus formája, azonban szerencsére nem fertőző. A bőr kiszárad, viszket, felszínén hámlás, esetleg levedzés tapasztalható. Gyógyulása általában hosszabb lefolyású. E két utóbbi allergia kezelésénél mindenképpen fontos az azt kiváltó tényezők feltárása, és megszüntetése, mivel csak ebben az esetben van esély a hatásos kezelésre.

Ételallergia: egyéntől függ kialakulása, azonban az sem nemhez, sem életkorhoz nem kötött, előfordul, hogy genetikailag öröklött a rá való hajlam, azonban sok esetben későbbi életszakaszokban is kialakulhat. Egyedüli megoldás az allergiás reakciók kialakulásának megelőzésére annak kiszűrése, hogy mely ételre, vagy élelmiszer összetevőre esetleg adalékanyagra vagyunk érzékenyek.

Rovarcsípés allergia: a rovarcsípést (méh, darázs, bögöly) követően alakul ki. Jellemzője, hogy a csípés helye az átlagosnál jobban, általában igen fájdalmasan megduzzad. Ez a duzzanat a csípést követően esetleg még tovább nő, átterjedhet más területekre is. Igen súlyos esetben gégeduzzanatot is okozhat, melynek hatására eszméletvesztés is bekövetkezhet. Aki tudja, hogy ilyen allergiában szenved, célszerű magánál tartania kálciumot, mivel ez igen hatékony a tünetek csökkentésében.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás