Ételallergia

Sokszor hallunk a médiában az ételallergiáról, azonban különbséget kell tenni a tényleges allergia és az ételintolerancia között. Ezeket egymástól elhatárolni nem könnyű, mivel a tünetek hasonlóak. A különbség az immunrendszerben rejlik.
Az ételallergiások száma folyamatosan nő, a felnőttek körülbelül 2 százaléka, a gyermekek körülbelül 6 százaléka valódi ételallergiás. Sok embernek van viszont intoleranciája (elviselési képtelenség, amelyhez az immunrendszernek nincs köze) bizonyos ételek iránt, amely kellemetlen tünetek kialakulását jelenti az adott étel fogyasztása után.
Az ételallergia maga a szervezet védekezőképességének kóros válasza, melynek során a testünk az étel összetevői közül egyet vagy többet tévesen kórosnak tekint és működésbe hozza védekezési mechanizmusait, a tünetek akkor alakulnak ki amikor ez a reakció beindul. Az ételallergia tünetei súlyosságukat tekintve igen eltérőek lehetnek, egyénenként változnak. Leggyakrabban csalánkiütés, hasmenés, hányinger, viszketés, gyomorfájdalom jelentkezhet. Az allergiás tünetek nagyon gyorsan jelentkeznek az étel elfogyasztását követően, függetlenül annak mennyiségétől. Ez a betegség nagyobb százalékát érinti a gyerekeknek (kb. 7%), mint a felnőtteknek (kb. 2%) és számuk folyamatosan nő. A kiváltó ok sokféle lehet, leggyakrabban az élelmiszerek fehérje tartalma váltja ki. Sok esetben előfordul az is, hogy a hajlam genetikai úton öröklődik. A leggyakoribb, allergiás reakciót okozó élelmiszerek közé tartozik a tojás, a hal, a rák, és az olajos magvak (például a mogyoró, dió).
Az intolerancia az ételallergiával szemben az immunrendszertől teljesen független, itt az emésztőrendszeré a főszerep, melynek során nem tudja feldolgozni az elfogyasztott táplálékot. Tüneteit tekintve hasonlóságot mutat az ételallergiával, az előzőekben említetteken kívül előfordulhat még fejfájás, ingerlékenység, puffadás is, azonban ezek megjelenése szoros kapcsolatban áll az elfogyasztott étel mennyiségétől, vagy az étel fogyasztásának gyakoriságától. Ez a betegség jóval gyakoribb, mint az ételallergia, szinte minden emberrel előfordul, hogy életében valamilyen ételre rosszul reagál. Bizonyos élelmiszerek, illetve összetevők fokozottabban váltanak ki intoleranciát. Ilyen például a laktóz, melyre a lakosság mintegy egy tizede érzékeny. Felismerése sem egyszerű, hosszú ideig tartó alapos megfigyeléssel lehet csak megállapítani, hogy mely ételek okozzák, azonban így sikeresen kiszűrhető és elkerülhető a problémát jelentő étel.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás