Csók allergia

Amerikai tudósok hívták fel a figyelmet arra, hogy az étel- vagy gyógyszerallergia súlyosabb formájában szenvedők házastársainak, partnereinek még nagyobb hangsúlyt kell helyezniük a megfelelő szájhigiéniára, mivel számukra veszélyt jelenthet egy egyszerű csók is.
Előfordulhat, hogy a partnerrel való csókolózás ezeknél a személyeknél akár súlyos allergiás reakciót válthat ki, amennyiben párjuk korábban olyan ételeket, vagy szereket fogyasztott, melyre allergiásak. Nagyon kivételes esetben még akkor is, ha előrelátóan a partner egyből fogat mosott, mivel az allergizáló anyagok nagyon sokáig, néha órákig megmaradnak a nyálban.
Amennyiben a csókolózást követően ajkunk megduzzad, torkunk bedagad, testünkön viszkető kiütések jelentkeznek joggal gyanakodhatunk allergiára. Az ilyen jellegű allergiás reakcióktól szenvedők száma szerencsére alacsony, a lakosság 1-2 százalékát érinti csupán.
Hogyan előzhetjük meg a tünetek kialakulását? Aki tudja partneréről, hogy ételallergiás ügyeljen még fokozottabban a szájápolásra és lehetőség szerint kerülje azokat az ételeket melyet társa sem fogyaszthat. Vannak olyan extrém esetek is, amikor még a legkörültekintőbb óvintézkedések ellenére sem sikerül elkerülni ezeket a reakciókat, azonban ez szerencsére nagyon ritka.
A szakemberek szerint nem csak a nyál, hanem egyéb testnedvek is allergizálhatnak, mint például szexuális együttlét során az spermium. Szóval nem árt az óvatosság és a partnerünkre való figyelem, illetve empátia, kellő körültekintéssel ezek az allergiás reakciók elkerülhetőek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás