Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Az allergiáról általában

Az allergiáról általában

Az allergiáról általában

A szemed viszket, az orrod folyik, tüsszögsz és csalánkiütésed van. Ezek a tünetek az allergia szezonban újra és újra előjönnek. Minden, amit szeretnénk, hogy ezek nélkül kelljen élnünk, és könnyen tudjunk levegőt venni, és hogy ne vakarózzunk.

Valamit csak tehetünk, hogy jobban érezzük magunkat! Végtére is, az orvosok sok mindent meg tudnak gyógyítani, nem? Az allergiát sajnos nem. De vannak olyan gyógymódok, amikkel enyhíteni tudjuk, vagy megelőzhetjük az allergiás tüneteket. Ezeket érdemes megpróbálni még akkor is, ha nem tudjuk megszabadítani magunkat örökre az allergiától.

Hogy milyen az allergia?
Az allergia az immunrendszer kóros reakciója olyan dolgokra, amelyek jellemzően ártalmatlanok a legtöbb emberre. Amikor valaki allergiás valamire, akkor az immunrendszere tévesen úgy gondolja, hogy ez az anyag káros a szervezetnek. Az anyagok amelyek allergiás reakciókat okozhatnak, lehetnek például: bizonyos élelmiszerek, a por, a növényi pollenek, vagy a gyógyszerek is akár.

Az allergiás reakciók során a test kísérlet tesz arra, hogy megvédje a szervezetet, ezért az immunrendszer antitesteket kezd termelni. Ezek az antitestek ezután a szervezetben, vegyi anyagokat bocsátanak ki a véráramba. Az egyik ilyen anyag a hisztamin, amely a szem, orr, torok, tüdő, bőr, vagy a gyomor-bélrendszerben megjelenik és létrehozza a tüneteket, az allergiás reakciókat. Minden alkalommal, amikor érintkezésbe kerül a szervezet az allergén anyagokkal, akkor újra és újra allergiás reakció váltódik ki. Az allergiás reakciók lehetnek enyhék, mint egy orrfolyás, de lehetnek súlyosak is, mint a légzési nehézség. Egy asztmás rohamot, például okozhat allergiás reakció is, amit egy tüdőbe belélegzett allergén vált ki.
Bizonyos típusú allergiák súlyos reakciókat váltanak ki a szervezetből, ilyenek a nehézlégzés, nyelési nehézség, az ajkak, a nyelv és a torok vagy más testrészek megduzzadása, szédülés vagy eszméletvesztés. Ezek a súlyos reakciók pár perccel később megjelennek, ahogy az allergénnel érintkezésbe kerül a szervezet, de legrosszabb esetben is 4 órán belül megmutatkoznak. Szerencsére súlyos reakciók nem fordulnak elő túl gyakran, és jól kezelhetőek, ha a megfelelő orvosi utasításokat követik, akik az allergia súlyos fajtájában szenvednek.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás