Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Az állat allergia

Az állat allergia

Az állat allergiák előfordulása és gyakorisága

Bizonyos felmérések szerint az emberek 15-30%-a allergiás a kutyákra, macskákra vagy más állatokra. A leggyakoribb állatallergia a macskákkal szemben jelentkezik, amelyet a valóságban nem is a macskák szőre okoz, hanem a tisztálkodásuk közben, a szőrükre kerülő nyáluk.

Magyarországon sok gyermek szenved allergének által (pl. állati nyál, szőr, poratka, pollen) kiváltott asztmától, akiknek a száma mindig évről-évre nő

Okok és kockázati tényezők az állat allergiával kapcsolatban

Sok esetben a kis állatok által kiváltott allergiát az állat nyála, szőre, vagy a vizelete okozza. A kutyáknál, macskáknál és egyéb állatokkal szemben jelentkező allergia, általában öröklött tulajdonság az ember esetében. A legtöbbször ezt az öröklött allergiát egy genetikai túlérzékenység okozza bizonyos anyagokkal (az allergénekkel) szemben.

Az allergiás reakció akkor lép fel, amikor az immunrendszer ellenanyagot kezd termelni. Ez az ellenanyag kötődik a szervezet sejtjeihez (az úgynevezett hízósejtekhez), és okozza a hisztamin (ez az anyag tágítja a vérereket), valamint egyéb vegyi anyagok felszabadulását.

Az állati allergéneket, amelyek a tárgyakon vannak, gyűjtsük össze a felületekről (pl. ágyneműről, ruházatról, bútorról). Simogatás vagy az állat szőrének kefélése közben sok allergén kerülhet a tárgyakra és a levegőbe, ezeket porszívózással, portörléssel eltüntethetjük, ha ezt nem tesszük meg, akár hónapokig is a felületeken vagy a levegőben maradhatnak.

Olyan foglalkozások, amelyek során szoros kapcsolatunk van az állatokkal, növeli a kockázatát az állat allergiának. Azoknál az embereknél, akik állatokkal dolgoznak laboratóriumokban (pl. kutatók, állatorvosok, állat-egészségügyi technikusok) sokkal nagyobb a kockázata az allergia kialakulásának.

Jelek és tünetek az állat allergiára:

  • Köhögés
  • Viszkető, könnyező, duzzadt szemek
  • Viszkető, orrfolyás, tüsszögés
  • Orrdugulás
  • Kiütés a kézen, az arcon, a nyakon és a mellkas felső részén (súlyos esetben)
  • Légszomj
  • Zihálás

Az allergiás tünetek többnyire 30 percen belül kialakulnak, miután a szervezet találkozik az allergénnel, ritkábban viszont, csak néhány órával később jelentkeznek. Egyes esetekben a tünetek súlyosbodnak és növekednek, ezek csúcspontja a találkozástól számítva 8 esetleg 12 óra is lehet. Az asztmás betegek 20-30%-nál az asztma, valamilyen allergiás reakciótól alakul ki, sőt akut esetekben asztmás rohamot is kiválthat az allergia.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás