Kezdőlap / Divat-szépség / Az arc változásai

Az arc változásai

A bőr öregedésének gyorsasága – tehát külső megjelenésünk – számos olyan hatástól és tényezőtől függ, amelyek közül sokat magunk tartunk kézben. Elsőnek az időjárási hatásokat kell említenünk. Mindenki tudja, milyen „viharvert” arca lesz azoknak, akik sokat tartózkodnak a szabadban, például az idős parasztembereknek. A legmeggyőzőbben rajtuk lehet lemérni, hogy milyen
hatással van a nap, a szél, a nedvesség, a hideg és a kifejezett hőingadozás az arc bőrére. Lehet, hogy egyes emberek esetében kedvezőnek ítéljük ezeket a változásokat, de biztosan csak néhány férfiarc válik ilyen módon vonzóvá.
Az „egészséges” barnaság divatja és a túlzott napozás hatása végzetes következményekkel járhat, ezt a bőrrákos esetek bizonyítják. Tökéletesen igaz, amit mondani szoktak: a bőr nem felejti el a kapott napsugarakat. Ez annyit jelent, hogy a napozás által előidézett károsodás nem múlik el akkor, ha a leégés meggyógyul. Éppen ellenkezőleg, a kedvezőtlen hatások fokozatosan
összegződnek, és a lassan ható folyamat következményeként egyszerre csak megjelennek a mély barázdák, mégpedig évekkel előbb, mint ahogyan arra a bőr eredeti állapota alapján számítani lehetett volna. Hasonló a helyzet a többi időjárási tényezővel is.
Az arcbőr számára a következő károsító tényező a stressz. A stresszhelyzeteket persze csak részben lehet befolyásolni vagy elkerülni. Tehetünk azonban valami mást: gondoskodhatunk arról, hogy a kedvezőtlen körülmények megszüntetésével kipihenjük, eleresszük magunkat. Ugyanez érvényes a munka okozta nagy megterhelésre is, ami ugyancsak károsíthatja a bőrt.
Nagyon nagy a jelentősége a bőr tönkretételében két rendkívül népszerű élvezeti szernek, a nikotinnak és az alkoholnak. Nem lehet a mennyiség fontosságát eléggé hangsúlyozni. Az erős dohányosoknak feltétlenül számolniuk kell azzal, hogy a dohányzással az évek során a bőrüket is károsítják. Ez a hatás az alkoholra is vonatkozik.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A zsírszövet eltávolítása

Aki már egyszer komolyan harcolt a túlsúlya ellen, az jól tudja, hogy tulajdonképpen egészen elfogadható …

Leave a Reply