Az Atkins diéta

Dr. Robert Atkins élelmezési szakértő 1972 – óta publikált a nevéről elnevezett diéta témájában. Az 1930-ban Ohio-ban (Columbus, USA) született szakértő módszerét megjelenésekor forradalminak nevezték és azóta sem csökkent népszerűsége. Módszeréről (és az ahhoz kapcsolódó eljárásokról) haláláig (2003-ig) folyamatosan jelentetett meg könyveket.

Módszerének lényege, hogy az étkezési szokások megváltoztatásával a szervezetben megindítja a zsírégetés folyamatát. Az emberi testnek a fennmaradáshoz szükséges energia megtermelésére többféle mód áll a rendelkezésére. Amennyiben nem kapja meg (vagy csak mérsékelt mennyiségben) a legegyszerűbben lebontható szénhidrátokat akkor a zsírszövetekben tárolt készleteket kezdi lebontani, amely értelemszerűen súlyveszteséggel jár.

A diéta négy fő részre bontható, ezek a :
1.) bevezető szakasz (zsírégetés elindítása)
2.) folyamatos súlyvesztés szakasza
3.) előkészítő súlymegtartás
4.) élethosszig tartó súlymegtartás

A szakaszok lényege a következő:

1.) Az első szakaszban korlátozni kell a szénhidrátok bevitelét. Ez azért bonyolult (De nem megoldhatatlan!) mert egy átlagos étrendben 60-70% a szénhidrátok mennyisége. Az Atkins diéta ezen szakaszában tilos fogyasztani: gyümölcs, kenyér, tészta, gabona, zöldségek amiknek nagy a keményítő tartalma (rizs, burgonya, kukorica), olajos magvak, tea, kávé és egyéb koffein források, tej, joghurt, túró,.
Amit ezek helyett fogyasztani kell: fehér és vörös húsok, hal, kagyló, tojás, zsír, olajok, kis mennyiségben sajt, tejföl tejszín- ezeknél be kell tartani, hogy napi 20g szénhidrátot nem szabad magunkhoz venni.
Ezen kívül fontos naponta legalább 2 liter folyadék fogyasztása

2.) A második szakaszban már némileg több szénhidrátot lehet fogyasztani. A második héttől 5g-al lehet növelni a napi szénhidrát bevitelt. Aztán a harmadik héten újabb 5g-al egészen odáig, amíg el nem érjük a kitűzött testsúlyt. Az emelést a következő tápanyagok bevezetésével tegyük meg: zöldségek, túró, sajtok, olajos magvak, bogyós gyümölcsök, hüvelyes zöldségek, legvégül pedig a keményítő tartalmú zöldségek.

3.) A szénhidrátok összetételét és mennyiségét kell beállítani úgy, hogy az ideális súlyt tartani tudjuk.

4.) Ha már meghatároztuk, hogy mit és milyen mértékben ehetünk, és be is tartjuk gyakorlatilag sikeresen megváltoztattuk étkezési szokásainkat és elértük a kitűzött céljainkat.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Hozzászólás